Novac KATASTROFALAN POČETAK

Za 'Kosoričine' stanove tek četiri zahtjeva

Od ponedjeljka, kad je državna Agencija za posredovanje nekretninama (APN) otvorila 'lov' na državni poticaj za kupnju novog stana, pa do jučer, u Agenciju u Zagrebu pristigla su svega četiri zahtjeva građana zainteresiranih za poticaj, odnosno jedan zahtjev po danu!

Kako ističu u APN-u, dva su zahtjeva stigla iz Zagreba, jedan iz Splita i jedan iz Vinkovaca, pri čemu su dva potpuna, a ostala dva su vraćena pošiljateljima na upotpunjavanje dokumentacije. Ako nastavi APN – u kojem na ovome radi 14 zaposlenih i komisija sačinjena od petero ljudi – zaprimati zahtjeve građana ovim tempom, do 30. lipnja, dokad je Vlada predvidjela potrošiti za to namijenjenih prvih 32,4 milijuna kuna, potrošeno će biti tri i pol milijuna kuna, odnosno tek nešto više od deset posto sredstava!

Štoviše, ta je namjenska sredstva, 32,4 milijuna kuna, Vlada već prebacila APN-u iz neuspjelog stambenog fonda, kojim su se trebali, krajem 90-tih, financirati tzv. Njavrini stanovi. 'Njavrinim' kreditima okućeno je tek nešto više od 1.200 obitelji, no budući da je projekt propao, nepotrošena su ostala i sredstva koja su se za njega izdvajala iz proračuna svake godine.

Na tržištu je sada pak desetak tisuća novih, neprodanih stanova, a ako se nastavi njihovu prodaju poticati ovim tempom, sakupljeni će novac ponovno morati biti prebačen u neki drugi, uspješniji projekt. No model POS-a, u kojem je sagrađeno pet tisuća stanova, značajno je usporen 2004. makar se na POS-ovoj listi samo u Zagrebu nalazi 7.950 zainteresiranih građana ili pak njih 1.100 u Rijeci.

Kako mali broj zahtjeva APN-u komentiraju u Vladi, natječaj za dodjelu poticaja objavljen je u medijima tek u subotu, odnosno zaprimanje zahtjeva započelo je u ponedjeljak te su četiri zahtjeva do sada 'zadovoljavajući odaziv'. Kad građani budu imali više informacija, smatraju u Vladi, bit će i više zainteresiranih. Vlada planira kroz cijelu ovu godinu poticati prodaju stanova, pa ima i vremena za veći interes, zaključuju na Markovom trgu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još