NAJBOLJI IZBOR U 2009.

Najisplativije cikličke i blue chip dionice

20.01.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Najisplativije je ulaganje u cikličke kompanije s niskom zaduženošću i 'blue-chip', odnosno kompanije koje su tržišni lideri u svom sektoru, komentiraju analitičari za tportal

Ne odudarajući od potonuća na svjetskim burzama, protekla je godina ostavila mnoštvo nezadovoljnih ulagača i na domaćem tržištu kapitala.

Indeks Zagrebačke burze u 2008. godini potonuo je za više od 67 posto, a nijedno izdanje iz sastava Crobexa nije zabilježilo pozitivnu izvedbu, dok je najbolji među dionicama u sastavu indeksa bio T-HT čija je cijena u protekloj godini skliznula za 43,5 posto

Najveće su gubitke pretrpjele cikličke dionice, odnosno građevinske tvrtke i pomorski prijevoznici, koji su u protekloj godini izgubili od 70 do 90 posto tržišne kapitalizacije.

Ipak, korekcija je u prosincu prekinuta, pa je na mjesečnoj razini uslijedio oporavak i najveći mjesečni rast Crobexa od oko 7 posto.

U odnosu na početak godine, indeks burze bilježi blagi plus, a nekoliko domaćih analitičara komentiralo nam je koje bi dionice ulagačima mogle biti najzanimljivije.

'Ako će burza krenuti u oporavak, prvi će porasti brodari i tvrtke čije poslovanje ne ovisi o kreditnom zaduživanju, a slijedit će ih blue-chip dionice,' ocjenjuje Igor Kos, analitičar iz brokerske kuće To-One.

Kos nije htio naglasiti oporavak pojedinog sektora, zato što nekoliko najlikvidnijih kompanija djeluje u više segmenata, odnosno više različitih sektora, kao što su Adris Dalekovod, pa uostalom i Atlantska plovidba.

Što se pak tiče oporavka, Kos smatra da će hrvatsko tržište kapitala biti u korelaciji s europskim tržištima, ali će za stabilan rast biti neophodni vanjski investitori

'Ekonomski pokazatelji za svijet ne ukazuju na oporavak gospodarstva do četvrtog kvartala ove godine, što bi za tržišta kapitala značilo da neće izaći iz bear marketa do 3. ili 4. mjeseca ove godine', dodaje Kos.

A da će oporavak uslijediti najviše kod cikličkih dionica, procjenjuje i Ivan Soldo, analitičar Fima FAS-a.

'Kraj 2008. godine bio je obilježen nešto težom dostupnošću novca, odnosno smanjenim povjerenjem između aktera tržišta kapitala. Takva situacija najviše je pogodila cikličke sektore koji će i najviše profitirati ponovnim uspostavljanjem ravnoteže na nižoj razini troška novca', smatra Soldo.

Prema Soldi, među profiterima će biti i liderske kompanije, odnosno najjače kompanije u sektorima koji će iskusiti proces konsolidacije. Zasigurno će doći i do vala dokapitalizacija jače 'leveregiranih kompanija', ali će, naravno, vrednovanja biti drugačije nego što je to bilo prilikom vala IPO-a u 2007. godini.

Drugim riječima, jače zadužene kompanije potražit će novac na burzi, odnosno od sadašnjih i budućih dioničara.

U 2009. možemo očekivati znatno manji broj burzovno aktivnih dionica zbog ukidanja JDD kotacije. 'Dosadašnji zakon je primoravao tvrtke da budu u JDD kotaciji, mislim da će dvadesetak kompanija u budućnosti prepoznati i iskoristiti pogodnosti kotiranja u najvišim kotacijama na burzi', komentira Igor Kos.