PROŠIREN REGISTAR HROK-A

Na crnoj listi i korisnici potrošačkih kredita

16.04.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Odlukom Skupštine Hrvatskog registra obveza po kreditima (HROK), od početka veljače korisnici Registra, pored banaka i stambenih štedionica, mogu postati i društva iz grupacije leasing društava, kao i društava kartičnog i potrošačko-kreditnog poslovanja, uz uvjet vlasničke povezanosti s članovima društva

Proširenjem korisnika HROK-a osigurat će se cjelovita informacija o ukupnoj kreditnoj zaduženosti klijenta, bilo da je klijent korisnik bankovnog, leasing, kartičnog ili potrošačkog kredita. Na ovaj će se način korisnicima HROK-a olakšati procjena kreditne izloženosti klijenta, a ujedno će se spriječiti i njegova prezaduženost.

Razlozi proširenja korisnika HROK-a leže i u činjenici da je Republika Hrvatska, kako bi svoje zakonodavstvo prilagodila zakonodavstvu Europske unije, donijela Zakon o potrošačkom kreditiranju (ZPK). Ovaj zakon obvezuje sve izdavatelje kredita da, između ostalog, prije sklapanja ugovora o kreditu procijene kreditnu sposobnost klijenta, uvidom i u dostupne kreditne registre.

Sporazum o ustroju i korištenju Hrvatskog registra obveza po kreditima potpisali su Erste Card Club d.d., PBZ Card d.o.o., SG Consumer finance d.o.o. (CrediFlex).

HROK je 2009. godinu završio s ukupno 31 korisnikom (26 banaka i pet stambenih štedionica). U bazama korisnika Registra trenutno je evidentirano oko 10 milijuna zapisa za preko tri milijuna građana u nekom od dužničkih svojstava (dužnika, sudužnika i jamaca).

Kreditni zapisi se odnose na sve vrste kredita građana klijenata banaka i stambenih štedionica, uključujući i prekoračenje po tekućim računima i podatke o revolving karticama. U Registar prosječno dnevno stigne oko 1500 upita, dok se godišnje zatraži oko 5000 kreditnih izvješća na osobni zahtjev klijenata.