CROBEX U CRVENOM

Burza utonula u letargiju

19.01.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Početak tjedna donio je izuzetno slabu burzovnu aktivnost i blagi pad Crobexa. Redovni promet dostigao je svega 20,5 milijuna kuna, a Crobex je, nakon pozitivnog otvaranja, završio u minusu od 0,77 posto

Unatoč rješenju plinske krize kod ulagača je prevladalo negativno raspoloženje, čemu su kumovale vijesti o iznimno slabom punjenju hrvatskog proračuna u siječnju te o obnovljenim problemima u bankarskim sustavima SAD-a i Velike Britanije.

Samo šest dionica postiglo je milijunski promet, pri čemu su pozicije najlikvidnijih izdanja zadržale dionice Atlantske plovidbe i T-HT-a s gotovo izjednačenim prometima. Dionica T-HT-a je pretrpjela blagi pad zaključne cijene od 0,97 posto. Atlantska plovidba našla se pod jačim pritiskom prodavatelja izgubivši na vrijednosti 2,08 posto.

Gubitnik dana bila je dionica Ingre, koja je potonula 6,78 posto, nakon vijesti o novoj javnoj ponudi kojom se planira izdavanjem dionica povećati kapital za 150 milijuna kuna. Ulagače je iznenadio visok raspon cijene dionica (od 50 do 150 kuna) određen uoči javne ponude, koji se kreće od osjetnog diskonta do visoke premije na sadašnju tržišnu cijenu. 'Iz Ingre još nisu definirali precizna pravila po kojima će se odvijati dokapitalizacija, pa je još puno neizvjesnosti među ulagačima', ističu iz Erste vrijednosnih papira.

Među istaknutim gubitnicima našle su se i dionice holdinga Đuro Đaković, Instituta građevinarstva (IGH), Diokija, Tankerske plovidbe i Zagrebačke banke

Malobrojnu dobitničku listu predvodile su dionice Dalekovoda, Podravke i Viadukta

Magma je prva hrvatska kompanija koja je izišla s preliminarnim rezultatima poslovanja za 2008. godinu, prema kojima je kompanija ostvarila ukupan konsolidiran prihod u iznosu od milijardu kuna, što je porast od 21 posto u odnosu na 2007. godinu. U Magmi očekuju da će i u 2009, zahvaljujući restrukturiranju maloprodajne mreže i investicijama koje su proveli tijekom 2007. i 2008. godine, ostvariti rast prihoda iznad 20 posto u odnosu na 2008. Cijena Magmine dionice danas je kliznula ispod 90 kuna, uz iznimno slabu potražnju.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali pod utjecajem rasta cijena dionica farmaceutskih kompanija, no bankovni sektor se našao pod oštrim pritiskom, predvođen Royal Bank of Scotland, čije su dionice potonule 40 posto uslijed objave najvećeg gubitka u britanskoj korporativnoj povijesti.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.