KONFERENCIJA U OPATIJI

Samodol: Financijsko tržište u laganom oporavku

13.04.2010 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol govoreći danas u sklopu 13. znanstveno-stručne konferencije 'Hrvatsko novčano tržište' u Opatiji o stanju na financijskom tržištu u zemlji iznio je podatak o rastu imovine 2009. godini u bankovnom sektoru za oko 2 posto u odnosu na 2008., a u nebankovnom za 11 posto

Neto rezultat u nebankovnom sektoru se prošle se godine oporavio i ostvario 2,3 milijarde kuna dobitka, kazao je Samodol podsjetivši da je 2007. taj rezultat bio izrazito povoljan s 5,5 milijardi dobitka nakon čega je slijedio pad u 2008. sa 12 milijardi kuna gubitka.

Dodao je kako je oporavak 2009. godine prvenstveno plod prinosa investicijskih i mirovinskih fondova

Leasing društva tri protekle godine proizvode gubitke i to ne samo zbog tečajne politike i primjene zakona o leasingu nego u 2009. i zbog velikih ispravaka vrijednosti i promjene metoda računovodstvenih politika, rekao je.

Brokerska društva su imala slab rezultat protekle dvije godine. Samodol je ustvrdio da predstoji značajna konsolidacija u ovom području financijskog posredovanja ilustriravši to usporedbom prosječnog dnevnog prometa u 2008. od 30 milijuna kuna i sadašnjeg iz prvog kvartala kad iznosi tek 20-tak milijuna kuna.

Govoreći o regionalnom tržištu kapitala iznio je podatak da je redovni promet na Budimpeštanskoj burzi prošle godine bio 18 puta veći nego na Zagrebačkoj.

Na Budimpeštanskoj burzi se u istom razdoblju trgovalo s manje od 50 dionica, a na Zagrebačkoj s više od 250 dionica, što govori da nije problem u količini nego kvaliteti, ocijenio je Samodol.

Budimpeštanska burza je u redovnom prometu bila šest puta veća nego svih sedam burzi zemalja bivše Jugoslavije zajedno, dodao je.

Konferencija u Opatiji nastavljena je panel raspravom na kojoj sudjeluju vodeći regulatori iz zemalja regije s ciljem produbljenja suradnje. Druga današnja panel diskusija, koja će zatvoriti dvodnevnu konferenciju, za temu ima utvrđenje odnosa lokalnog tržišta i globalnog okruženja.