SVJETSKE BURZE

Bankarski sektor pritisnuo svjetske burze

19.01.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno pale jer se ulagači plaše novih gubitaka banaka, ali i pogoršanja uvjeta poslovanja, na što ukazuju upozorenja brojnih kompanija

U proteklih tjedan dana na Wall Streetu je Dow Jones indeks potonuo 5,6 posto, na 8.281 bod. S&P 500 indeks pao je, pak, 5,9 posto, na 850 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 3,02 posto, zaronivši na 1.529 bodova.

U fokusu ulagača bio je prošloga tjedna bankarski sektor, posebice Citigroup, nakon vijesti da ta, nekada najveća banka u svijetu a sada treća po veličini u SAD-u, prodaje Morgan Stanleyu svoj brokerski odjel. Citigroup je u proteklom kvartalu ostvario gubitak od 8,29 milijardi dolara, pa mu je potrebna gotovina kako bi poboljšao bilancu. Uz to, kako bi se izvukao iz krize, Citigroup je najavio i podjelu u dvije kompanije.

Da američki financijski sustav nije još sasvim saniran pokazuje i podatak da je Bank of America, najveća američka banka, u posljednjem lanjskom tromjesečju poslovala s gubitkom od 1,79 milijardi dolara, što je njezin prvi gubitak nakon 17 godina, i to bez gubitka Merrill Lyncha.

Kako bi BoA dovršila proces preuzimanja Merrill Lyncha, američke vlasti odobrile su joj pomoć u iznosu od 20 milijardi dolara svježeg kapitala i jamstva za gubitke na lošim potraživanjima koje je preuzela s kupnjom Merrill Lyncha.

Unatoč pomoći vlade bankama, ulagači su zabrinuti za financijski sektor. Situacija ne kreditnom tržištu nije još sasvim normalizirana, a recesija je zahvatila najveća svjetska gospodarstva, pa je osnovno pitanje hoće li bankama trebati svježi kapital i gdje će ga pronaći, kažu analitičari.

"Na tržištu vlada velika nesigurnost po pitanju koliko će duboka biti recesija i da li će uslijediti druga runda otpisivanja nenaplativih potraživanja banaka", kaže Lincoln Anderson, direktor tvrtke LPL Financial.

I europski bankarski sektor trpi od daljnjih posljedica kreditne krize. Tako je prošloga tjedna Deutsche banka izvijestila o gubitku većem od 6 milijardi dolara u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok će britanska HSBC banka, najveća u Europi, morati drastično smanjiti dividendu i potražiti 30 milijardi dolara svježeg kapitala kako bi pokrila 'propuh' u bilancama.

Ulagače su zabrinuli i novi loši makroekonomski podaci, koji ukazuju na produbljivanje recesije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Tako je, primjerice, u SAD-u u prosincu, ključnom potrošačkom mjesecu s obzirom na blagdane, promet u trgovini na malo pao 2,7 posto, što je dvostruko više nego što su analitičari očekivali. To je izazvalo pad cijena dionica trgovačkih lanaca, pa je S&P indeks tog sektora samo u jednom danu potonuo 3,6 posto.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što je sezona objave poslovnih rezultata kompanija počela loše. Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o većem kvartalnom gubitku nego što se očekivalo i najavio otpuštanja.

"Profiti pokreću tržište kapitala, pa je jasno da želimo vidjeti da li itko ima ikakvu dobit. No, iz kompanija stižu samo upozorenja o padu dobiti, pa možemo očekivati još bujicu upozorenja o pogoršanju poslovnih uvjeta. Stoga na tržištu vlada oprez na početku sezone objave poslovnih rezultata i tako će vjerojatno ostati još nekoliko tjedana", kaže Frank Lesh, analitičar u tvrtki FuturePath Trading.

S obzirom na jačanje recesijskih pritisaka u svijetu, analitičari su smanjili svoje prognoze poslovnih rezultata. Tako procjenjuju da je 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, u proteklom kvartalu poslovalo s 15,1 posto manjom dobiti nego godinu dana prije, što bi bio već šesti kvartal zaredom kako profiti kompanija padaju.

Prošli petak bio je zadnji dan trgovanja na Wall Streetu za predsjedničkog mandata Georgea W. Busha. Od 2001. godine, kada je Bush ušao u Bijelu kuću, S&P indeks izgubio je više od 35 posto, što znači da su u tom razdoblju dionice na vrijednosti izgubile više od 4.600 milijardi dolara

Za vladavine Bushova prethodnika, Williama Clintona, S&P indeks gotovo se utrostručio, što znači da su dionice dobile na vrijednosti više od 9.000 milijardi dolara

Bush je prvi predsjednik od vladavine Richarda Nixona za čijeg je mandata vrijednost dionica pala.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 6,8 posto, na 4.147 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze izgubio 8,8 posto, zaronivši na 4.366 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 6,9 posto, na 8.230 bodova.