ZARADE U AMERICI I RUSIJI

Napokon oporavak investicijskih fondova

09.04.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska fondovska industrija polako, ali sigurno izvlači se iz krize. Potvrđuju to trend rasta imovine, solidni prinosi u ovoj godini, ali i osnivanje niza novih investicijskih fondova. Najbolje prinose ostvaruju dionički fondovi, a donedavno najprimamljiviji novčani fondovi sve su manje atraktivni

Ožujak je za fond menadžere bio jedan od najuspješnijih mjeseci u posljednje dvije godine, u kojem je samo 14 fondova od 95 aktivnih pretrpjelo pad vrijednosti udjela. Istovremeno, čak 25 fondova ostvarilo je prinos veći od tri posto.

Najviše su profitirali dionički fondovi koju ulažu na razvijenim tržištima i tržištima zemalja BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina). Uvjerljivo najuspješniji bio fond AC Rusija s mjesečnim prinosom od 12,5 posto. Čak devet dioničkih fondova ostvarilo je rast prinosa između pet i 10 posto, a samo osam ih je završilo u crvenom. Prema ostvarenom prinosu od početka godine, trenutno vodi fond Aureus US Equity, koji je u 2010. narastao 20,29 posto, a zahvaljujući snažnom rastu tijekom ožujka, približio mu se fond AC Rusija s prinosom od 17,69 posto. Najveći gubitnik u ovoj godini je fond ST Global Equity s minusom od 6,57 posto.

Većina mješovitih fondova u proteklih mjesec dana ostvarila je blagi rast prinosa, a najuspješniji je bio fond AC Global Balanced s rastom od 5,14 posto. Snažan rast ostvarili su i fondovi AZ Allianz Portfolio (+3,86 posto) i ZB Global (+3,58 posto). U 2010. najuspješniji mješoviti fond je AC Global Balanced s prinosom od 8,13 posto, dok najveći gubitak (-6,73 posto) bilježi fond HPB Dynamic.

Natprosječne rezultate u ovoj godini bilježe i obveznički fondovi. Svih 11 fondova koji pretežno ulažu u obveznice nalaze se u pozitivnom području, a uvjerljivi pobjednik je fond KD Prvi Izbor čiji je udjel ojačao 9,27 posto.

Novčani fondovi, koji posluju s najnižim rizikom, bilježe minimalni rast, sukladno niskim kamatnim stopama na tržištu novca. Zarade im se kreću u rasponu -0,64 posto (Platinum Cash) do +1,56 posto (HPB Novčani).

Imovina investicijskih fondova bilježi sedmomjesečni kontinuirani rast. Tijekom veljače porasla je za 6,87 posto te je krajem mjeseca dostigla razinu od 13,13 milijardi kuna. Pritom najveći rast bilježe niskorizični novčani fondovi, dok imovina dioničkih i mješovitih fondova još uvijek stagnira.

O valu optimizmu koji vlada u fondovskoj industriji svjedoči i niz novih fondova koji su počeli s radom u zadnjih nekoliko mjeseci. Od početka godine pokrenuto ih je pet, a riječ je o fondovima Ilirika BRIC, VB CROBEX, KD Energija, ZB BRIC+ i Raiffeisen Prestige. Većina novopokrenutih fondova su dionički, a među njima prednjače oni usmjereni na tržišta BRIC-a.