REVIDIRANI REZULTATI

Ina poslovala s gubitkom od 394 milijuna kuna

06.04.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Prihodi Ine u protekloj godini smanjeni su za gotovo sedam milijardi kuna u odnosu na 2008, a gubitak u poslovanju iznosio je 394 milijuna kuna, pokazuju konsolidirani rezultati poslovanja. Gubitak je za 64,4 posto manji nego 2008. godine, kada je iznosio 1,1 milijardu kuna

Bez plinskog biznisa, koji se vodi kao prekinuto poslovanje, Ina je poslovala s dobiti od 617 milijuna kuna. Operativna dobit (EBITDA) iz neprekinutog poslovanja iznosi 4,02 milijarde kuna, dok je dobit iz osnovne djelatnosti od neprekinutog poslovanja, bez jednokratnih stavki, za 14,6 posto veća u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 1,5 milijardi kuna.

Osjetan pad prihoda od prodaje (27,1 milijardu kuna u 2008. na 20,4 milijarde kuna u 2009. godini) pripisuje se utjecaju recesije koja je dovela do smanjenja potrošnje goriva na glavnim tržištima (Hrvatska, BiH) te padu cijena sirove nafte.

Plinski biznis, kojega je temeljem novog dioničarskog ugovora s MOL-om preuzela hrvatska Vlada, ostvario je gubitak od milijardu kuna. Zbog smanjivanja razlike između prodajne i nabavne cijene plina u 2009. vidljivo je smanjivanje gubitaka u plinskom poslovanju koji su 2008. godine iznosili 1,45 milijardi kuna.

U izvješću se napominje da je početkom 2009. počeo proces izdvajanja plinskog biznisa koji bi trebao biti završen krajem 2010. prodajom ovisnog društva Prirodni plin d.o.o. Time bi Vlada preuzela poslove trgovine i skladištenja prirodnog plina, a Ina bi zadržala samo aktivnosti istraživanja i proizvodnje plina. Ugovorom o plinskom poslovanju s Vladom dogovoreno je i postupno povećanje cijena prirodnog plina, što bi u konačnici trebalo dovesti do pozitivnog poslovanja u tom segmentu.

Ina je u prošloj godini investirala 4,49 milijardi kuna u kapitalne projekte, od čega je dvije trećine potrošeno na razradne radove u Siriji i Sjevernom Jadranu, dok je za modernizaciju rafinerija otišlo 1,3 milijarde kuna. U izvješću se ističe da je zbog velikih financijskih odljeva u ulaganja - koji su znatno nadmašivali pozitivni financijski tok iz poslovnih aktivnosti - došlo do problema s likvidnošću pa Ina grupa nije bila u mogućnosti pravovremeno ispuniti sve obaveze.

U poslovnom planu za 2010. godinu ograničene su ulagačke aktivnosti da bi se provele neophodne mjere za financijsku stabilizaciju i plaćanje svih dospjelih obaveza.