BLAGI RAST INDEKSA

SN holding pobjednik burzovnog tjedna

02.04.2010 u 11:53

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj burzi tijekom ovog, skraćenog radnog tjedna, budući burza pred uskrsne blagdane danas ne radi, ostvaren je redovni promet tek nešto viši od 91 milijun kuna, najtrgovanija je bila dionica Zagrebačke pivovare, a dionički su indeksi zabilježili blagi rast

Crobex je u odnosu na kraj prošlog tjedna u plusu za 0,23 posto, te radni tjedan završava na 2.145,72 boda, a vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 porasla je za 0,44 posto na 1.158,36 bodova.

Skraćeni, blagdanski tjedan donio je uobičajeni ritam trgovanja, no bez obzira na jedan dan manje trgovine tjedni promet veći je nego tjedan ranije, a i službeni burzovni indeks Crobex bilježi rast, ističe se u tjednom komentaru s Burze.

U četiri dana trgovanja ukupni je promet iznosio 141,8 milijuna kuna, od čega je 91,1 milijun kuna ostvareno u redovnom trgovanju.

Koroprativnih vijesti bilo je dosta ali su se uglavnom svodile na kvartalne financijske izvještaje kompanija, najave godišnjih skupština i poneko preslagivanje trezorskih dionica.

Na vijest da je Institut IGH dovršio postupak stjecanja 100 posto vlasništva Geotehnika inžinjeringa i 80 posto Projektnog biroa tržište je ostalo više manje ravnodušno.

Ali na vijest da je Zagrebačka pivovara u dnevni red skupštine predložila točku 'povlačenja dionica sa Burze' tržište je promptno reagiralo.

Zagrebačka pivovara ovaj tjedan probila se u sam vrh najtrgovanijih dionica, prometom prestigla čak i dionicu HT-a, a uz svu dinamičnost trgovine i cijenom narasla gotovo 4 posto.

Dionicom Zagrebačke pivovare ovaj je tjedan ostvareno 20,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3,84 posto na 3.791,30 kuna.

Interes ulagača dionica Zagrebačke pivovare privukla je nakon što je sredinom tjedna objavljen poziv za glavnu skupštinu te tvrtke, koja će se održati 12. svibnja, a na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog odluke o povlačenju njezinih dionica iz uvrštenja sa Zagrebačke burze.

Po prometu slijede dionica HT-a, sa 13,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,12 posto na 324 kune.

Po rastu cijene ovaj se tjedan izdvajaju dionice Liburnia Riviera Hotela s porastom za 18,85 posto te dionice SN Holdinga kojima je cijena porasla za 23,06 posto.