DOKAPITALIZACIJA

Država kupila 200 mil kuna obveznica HPB-a

30.03.2010 u 16:07

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) izdala je danas obveznice nominalnog iznosa 200 milijuna kuna, a u svrhu povećanja jamstvenog kapitala, objavili su iz te banke

Cjelokupno izdanje obveznica koje se uključuju u dopunski kapital I, upisala je i uplatila Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), navodi se u priopćenju HPB-a.

"Uplatom ovog hibridnog instrumenta u dopunski kapital, stopa adekvatnosti kapitala HPB-a je povećana na preko 12 posto čime je zadovoljena nova zakonska regulativa o minimalnoj stopi kapitalne adekvatnosti", navode iz HPB-a.

Obveznice HPB-a dospijevaju 30. travnja 2015. godine, a godišnja kamatna stopa iznosi 5,50 posto.

Uz ispunjavanje regulatornih zahtjeva, ovim je ulaganjem osiguran nastavak stabilnog i sigurnog poslovanja banke, ističu iz HPB-a.

Prema odluci Hrvatske narodne banke, minimalna stopa adekvatnosti kapitala banaka od sutra, 31. ožujka ove godine je 12 posto, dok je do sada bila 10 posto.

Kreditna institucija je dužna održavati stopu adekvatnosti jamstvenoga kapitala u iznosu od najmanje 12 posto, precizirano je Odlukom o adekvatnosti jamstvenoga kapitala kreditnih institucija, koja stupa na snagu 31. ožujka 2010.