PREPORUKA IZ STOCKHOLMA

Hrvatska i Srbija skriveni dragulji za ulagače

19.03.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Premda je rusko tržište kapitala prva luka za mnoge investitore koji žele poslovati u istočnoj Europi, postoje manja tržišta, poput hrvatskog i srpskog, koja pokazuju veliki potencijal, piše investicijski portal Citywire

Karine Hirn, izvršna direktorica East Capitala, švedske investicijske tvrtke koja upravlja kapitalom od 3,4 milijarde eura, preporučuje 'rubna' tržišta jugoistočne Europe, osobito Srbije i Hrvatske, kao zanimljivu alternativu velikim tržištima koja su pretrpjela manji pad tijekom globalne recesije.

'Oporavak u istočnoj Europi brži je nego što smo prvobitno očekivali i sada je vidljiv veliki potencijal u tim graničnim tržištima koja do sada nisu privlačila pažnju investicijskih fondova', tvrdi Hirn.

Rast od 1.244 posto

Fondovi kojima upravlja East Capital uključuju i East Capital Russia fund, jedan od najuspješnijih fondova u posljednjih deset godina. U tom razdoblju vrijednost udjela porasla mu je za 1.244 posto.

'Ova godina bit će testno razdoblje za istočnu Europu. Postoji malo raspoloživih informacija o pojedinim tvrtkama, ali mogu se pratiti trendovi i izvedbe pojedinih zemalja koji ukazuju na dobre prilike', vjeruje Hirn.

Nedostatak domaćih investitora u mnogim zemljama istočne Europe čini ta tržišta izrazito volatilnima. Strani investitori trenutačno imaju dominantan utjecaj na tokove, ali Hirn očekuje da će se situacija na tržištu poboljšati u bliskoj budućnosti.

Zbog osjetnog pada kamatnih stopa u posljednjih nekoliko mjeseci, obećavajuće je postalo i tursko tržište. Premda analitičari dvoje oko potencijala tog tržišta s obzirom na brojne rizike, za East Capital to je drugo tržište po važnosti.

Također, analitičari očekuju da bi najavljeno ukidanje viza između Rusije i Turske moglo dovesti do značajnog povećanja poslovnih odnosa između dviju zemalja.