Novac VJEROVALI ILI NE

Radite za državu? Plaćeni ste 40% posto više!

Premda je privatni sektor daleko profitabilniji od javnog, prosječne plaće u javnim poduzećima 38,3 posto su više od onih kod privatnih poduzetnika, pokazuju najnoviji podaci Fine

Prosječne mjesečne plaće kod privatnika u prvih devet mjeseci prošle godine iznosile su samo 4.251 kunu, a u državnim poduzećima dosegnule čak 5.878 kuna.

Business.hr
piše da je u prvih devet mjeseci bruto dobit 750 javnih poduzeća iznosila samo 1,1 posto ukupnih prihoda, a u 85.453 privatne tvrtke taj udio dosegnuo je 5,6 posto.

Plaće u privatnom sektoru bile su šest i pol posto ispod prosječne mjesečne plaće kod svih poduzetnika, koja je iznosila 4.549 kuna. Plaće u državnom sektoru bile su pak 29 posto iznad prosjeka. U tvrtkama u mješovitom vlasništvu plaća je bila devet posto iznad prosjeka, a u zadružnom sektoru 12 posto ispod prosjeka.

Na privatnike se u prvih devet mjeseci 2009. u ukupnim rezultatima poslovanja poduzetnika odnosilo 77,9 posto ukupnih prihoda i 90,7 posto ostvarene bruto dobiti, a zapošljavali su 74,3 posto svih zaposlenih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još