DALEKOVOD vs. TEHNOBETON

Sukob oko gradnje najvećeg shopping centra

Bionic
Reading

Dok su u Dalekovodu prezadovoljni zbog gradnje najvećega trgovačkog centra, u Zagorje Tehnobetonu tvrde da su u tom poslu oni bili prvi i sad spremaju tužbu

Iako je Dalekovod 80,7 milijuna eura vrijedan posao gradnje centra Supernova u zagrebačkom Buzinu u srijedu prezentirao kao gotovu stvar, slučaj će vjerojatno završiti na sudu, piše Poslovni dnevnik. U varaždinskom građevinaru Zagorje Tehnobeton (ZTB) osporavaju da je glavni izvođač Dalekovod jer, tvrde, ZTB još od siječnja ima potpisan ugovor o gradnji s investitorom, austrijskom M2 Supernovom.

Tako, čini se, čudna priča u kojoj je Dalekovod, tvrtka koja nije gradila trgovačke centre i općenito se bavila visokogradnjom, dobila gradnju najvećeg centra u Hrvatskoj, dobiva novi zaplet. Kao jedan od argumenata da Dalekovod ne može obaviti posao konkurenti navode i da su gradnju vlastitog nebodera prepustili drugim tvrtkama.

Uz sumnju da je posao dobiven uz dampinšku cijenu, jer je ugovor sa Zagorje Tehnobetonom navodno oko 100 milijuna eura, najviše kompromitirajući detalj je način dobivanja posla. Upućeni tvrde da je Dalekovod, kojem će glavni podizvođač biti Tehnika i Gamont obitelji Gavrilović, imao pomoć Grada Zagreba koji je uvjetovao izdavanje dozvola i izmještanje infrastrukture upravo dodjelom posla zagrebačkim tvrtkama. Svi izravno uključeni u posao odbacuju mogućnost takve ucjene.

Glavni direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić kaže da mu nisu jasni razlozi zbog kojega nije ispoštovan ugovor s njima, pogotovo zato što su dosad gradili tri Supernova centra i imali izvrsnu suradnju. Albert Frank, direktor Supernova Holdinga, kaže da sa Zagorje Tehnobetonom nisu ništa potpisali. Tvrdi i da je varaždinska tvrtka bila jedna od dvije opcije.

U Dalekovodu tvrde da su se u ovaj posao upustili zbog manjka posla u građevinskom sektoru. Direktor inženjeringa Branko Alujević dodaje i da će uzeti određene podizvođače s referencama, vjerojatno Tehniku, ali da će oni obaviti glavni dio posla sa čeličnim konstrukcijama i energetskom infrastrukturom. 'Imamo važeći ugovor i ne bih komentirao navode konkurencije. Osigurali smo posao za našu tvornicu čelika jer će na objektu biti ugrađeno tri tisuće tona čelika. Našu zgradu nismo gradili samo zbog specifičnog oblika. Što se tiče pomoći Grada, kamo sreće da je ona zaista postojala, ali to nije slučaj i odbacujemo takve insinuacije', poručuje Alujević. Kaže da i uz nižu cijenu mogu osigurati profitabilnost, a s druge strane važnije je da će osigurati zaposlenost i svojih i kooperantskih kapaciteta.