TEŠKO DO STANA

Do kredita uz dvije hipoteke ili jamca

01.03.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Državni zajmovi za kupnju prvog stana mogli bi ostati samo dobra želja na papiru ako se banke budu držale sadašnjih uvjeta kreditiranja. Da bi dobila 70.000 eura stambenog kredita, 35-godišnja žena iznadprosječnih primanja, zaposlena u solidnoj tvrtki, mogla je birati hoće li uz hipoteku na kupljeni stan ponuditi još jednu hipoteku na drugu nekretninu ili naći jamca koji ima 7000 kuna mjesečne plaće neopterećene drugim davanjima

Večernji list navodi i primjer 28-godišnjeg mladića: kako mu je plaća nešto manja od prosječne u državi, trebaju mu hipoteka i dva jamca sa slobodnom plaćom od najmanje 7000 kuna. Oboje Večernjakovih sugovornika privremeno je odustalo od kupnje stana, ali se nadaju da će tisuće neprodanih stanova i Vladin poticajni paket od 100 do 300 eura zajma po kvadratu donijeti preokret i u bankarskim kriterijima.

– U nas je iznos plaće jedan od elemenata procjene kreditne sposobnosti, ostalo su procjene životnih troškova kućanstva, zaduženja po drugim kreditima, izvještaj HROK-a, zaduženje jamca ili sudužnika – objašnjava Helena Ilić, glasnogovornica Zagrebačke banke.

Banke su postale opreznije jer se pogoršala naplata svih kredita, pa i stambenih, a procjene daljnjeg kretanja stope nezaposlenosti i dalje su nepovoljne.

Privredna banka Zagreb
odgovara da bez ikakva straha i problema njihov klijent koji mjesečno zarađuje 5400 kuna (prosječna plaća u državi) može na 30 godina dobiti 70.000 eura kredita bez sudužnika. Tek ako bi mu rata bila veća od 3200 kuna, kreditnu bi sposobnost morao nadopunjavati jamcem.

– Stambeni krediti do 250.000 eura mogu se dobiti uz hipoteku na nekretninu i policu osiguranja od nezgode, a ne tražimo jamce, depozite i police životnog osiguranja – ističe Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora u PBZ-u. No, maksimalni je iznos kredita 85% procijenjene vrijednosti nekretnine.

Erste banka
odgovara da stambene kredite odobrava uz hipoteku u omjeru 1:1 uz jamca ili policu životnog osiguranja te 10% pologa. Njihova rata za 80.000 eura kredita na 30 godina iznosi 516 eura (3750 kuna). RBA je produljila akcijske kamate za svoje stanove, a za ostale još tri mjeseca nude kredit uz 6,75% kamata.