POMOĆ BANKAMA, NE I GRAĐANIMA

Zbog Vlade skočile cijene stanova

26.02.2010 u 13:50

Bionic
Reading

U veljači je u Zagrebu i na Jadranu zabilježen lagani porast traženih cijena nekretnina, u metropoli za 0,5 posto, a na obali za 1,2 posto. S portala CentarNekretnina procjenjuju da se to dogodilo djelomično zbog Vladinih subvencija i skorog početka turističke sezone, kad i inače strani kupci započinju pregovore o kupnji nekretnina na Jadranu

Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina, smatra da je kratkoročno Vladina mjera dobra jer će pomoći svim sudionicima tržišta, odnosno kupcima nekretnina s jedne strane te bankama i investitorima s druge strane, ali i državi jer će naplatiti PDV iz neprodanih stanova.

'Zakon o poticanju prodaje stanova rezultat je sprege banaka i državne vlasti. U trenucima kada je Vladi trebao novac da bi pokrila deficit banke su bile spremne pomoći. Danas se Vlada odužuje bankama na način da iz državnog proračuna krpa rupe koje bi banke morale prijaviti svojim inozemnim vlasnicima kad bi otpisali loše kredite investitorima koji su izgradili stanove za koje u ovom trenutku i po ovim cijenama nema potražnje, stoga niti mogućnosti za pravovremeno i uredno vraćanje kredita banci', mišljenja je Devescovi.

Ukratko, osmišljen je model koji će omogućiti investitorima da prodaju stanove po cijenama koje neće ugroziti plasmane banaka. Prebacivanjem novca iz državnog proračuna na račune investitora (što Vlada opravdava brigom za radna mjesta) spomenuta sredstva će biti proslijeđena bankama. Iz cijele situacije banke i investitori, navodi Devescovi, izlaze neokrznuti i bez gubitaka

'Kupci stanova su i dalje u nezavidnoj situaciji. Cijene nekretnina neće formirati tržište, odnosno one neće padati u uvjetima smanjene potražnje, nego će biti umjetno zadržane na trenutnim razinama. Kupci će se s jedne strane morati zadužiti u poslovnim bankama i idućih 30 godina plaćati stambeni kredit, a s druge strane će biti dužni državi, pa će nakon maksimalnih 20 godina počeka morati početi vraćati novce i državi', ističe voditelj CentarNekretnina.

On ne očekuje da će zbog Vladine mjere doći do oživljavanja tržišta jer se gospodarska situacija u Hrvatskoj pogoršava i na stotine ljudi svakodnevno ostaje bez posla. Do veće prodaje doći će tek nekoliko mjeseci nakon što se zaustavi rast nezaposlenosti, kad BDP bude u pozitivi nekoliko kvartala i kad se počne smanjivati nelikvidnost.