PRIVATE EQUITY KONFERENCIJA

Kako rizičnim kapitalom osnažiti gospodarstvo

22.02.2010 u 11:56

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin u utorak i srijedu, 23. i 24. veljače, održat će se druga Private Equity konferencija u Jugoistočnoj Europi i VentureXchange dan. Gosti konferencije raspravljat će o mogućnostima razvoja fondova rizičnog kapitala u Hrvatskoj, a na VentureXchange danu bit će predstavljeni najperspektivniji projekti koji su ušli u finale natječaja VentureXchange Competition

Fondovi rizičnog kapitala kao važni pokretači ekonomskog razvoja u Hrvatskoj još nisu osobito zaživjeli. Kako bi se ojačao ovaj oblik ulaganja, Vlada je u sklopu paketa pomoći gospodarstvu donijela odluku o osnivanju fondova gospodarske suradnje.

Druga Private Equity konferencija prilika je da se raspravi o tome može li država kao javni investitor potaknuti razvoj ulaganja fondova rizičnog kapitala, kako, uz pomoć državnih poticaja, ponoviti uspjeh izraelskog Yozma programa, kako zemlje u regiji mogu uz pomoć venture kapitala razviti sektor visoke tehnologije ili cleantech projekta, mogu li private equity fondovi spasiti poduzeća u teškoćama programima restrukturiranja itd.

Tjekom VentureXchange dana bit će predstavljeni finalisti natječaja VentureXchange Competition South East Europe 2010. Na natječaj je pristiglo 25 projekata, a izabrano je devet finalista: tvrke Oie Semeljci, Dok-ing, Turbina IPD, Geneplanet, GIS Cloud, Hipersfera, Lifegenetics, Mobilisis i Placeberry. Za svoje projekte nastoje privući ukupno 223 milijuna eura.

VentureXchange događanja organiziraju Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (HVCA) i Infoarena Grupa pod visokim pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske.