PROBLEMI SA 'ŠVICARCIMA'

Jačanje franka povećava rate kredita

Bionic
Reading

Prema anketi Bloomberga, 16 od 28 analitičara smatra da će švicarski franak tijekom 2010. ojačati u odnosu na razinu s početka godine, što bi se u konačnici loše odrazilo na građane Hrvatske koji imaju kredite vezane uz tu valutu

Ovakva očekivanja poduprta su velikom špekulativnom potražnjom za švicarskom valutom i bijegom iz eura, kao posljedica neizvjesnosti u eurozoni oko javnih financija Grčke, Španjolske i Portugala. U utorak poslijepodne euro je vrijedio 1,46 franaka, što je 1,1 posto manje u odnosu na početak godine. Jačanje franka u odnosu na euro, i posredno na kunu, dodatno bi opteretilo sve one koji su u Hrvatskoj uzimali kredite vezane uz franak. Banke, naime, naplaćuju ratu u kunama prema tečaju na dan otplate.

Voditelj riznice SG Splitske banke, Zvonimir Akrap, ipak ne vjeruje u daljnje jačanje franka u iduća tri mjeseca jer očekuje intervenciju švicarke središnje banke kojoj ne odgovara prejaki franak. No da je zadatak švicarskog guvernera otežan pokazuje sve jači pritisak na euro. U utorak uoči sastanka europskih ministara financija euro se u odnosu na dolar spustio na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci, što je mogući znak za prodaju i kupnju stabilnijih valuta.

Dio analitičara vjeruje da bi, čak i ako se EU ili MMF odluče pomoći Grčkoj, euro svejedno mogao nastaviti silaznu putanju. Analitičar Barclays Capitala, Adarsh Sinha, napominje kako su europske zemlje spremne pomoći ukoliko Grčka provede oštre rezove javne potrošnje, a rezovi bi mogli uslijediti i u drugim zemljama eurozone sa sličnim problemima. To bi usporilo gospodarski rast i vjerojatno potaknulo Europsku središnju banku na spuštanje kamatne stope, što bi posljedično dovelo do niže vrijednosti eura u odnosu na druge valute.

Spekulanti na burzi u Chicagu povećali su svoje 'oklade' protiv eura, a vijest o tome dodatno je pristisnula euro. Zajednička europska valuta pala je u petak na tečaj od 1,35 dolara za euro, najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci. 'Euro će i dalje ostati pod pritiskom. U očekivanju plana pomoći Grčkoj euro će se kretati oko tih razina', smatra Akrap iz SG Splitske banke. Procjenjuje da ako plan spašavanja bude realan euro će krenuti prema razini 1,40, no ako ministri financija donesu ‘alibi’ plan, euro će kliznuti prema 1,30.