TRAŽI SE STRATEŠKI PARTNER

Austrijska Volksbank zrela za prodaju

26.01.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Četvrta po veličini austrijska banka Volksbank objavila je u utorak da razmišlja o traženju strateškog partnera, što bi moglo pomoći pri konsolidaciji austrijskog bankovnog sektora

Oesterreichische Volksbanken-AG bila je prošle godine prisiljena povisiti rezervacije za loše zajmove zbog velike izloženosti u srednjoj i istočnoj Europi, i trenutno ne može plaćati kamate na kapital koji je u nju ubrizgala vlada

Mediji kao potencijalnog kupca Volksbanka spominju najveću austrijsku bankarsku grupu za poslovanje s građanima Raiffeisen, koja već ima udio u posrnuloj banci u visini šest posto.

Volksbankove podružnice u istočnoj Europi mogle bi biti zanimljiva prilika za inozemne ulagače, citirala je novinska agencija APA izjave čelnika austrijske agencije za nadzor financijskog tržišta Helmuta Ettla i Kurta Pribila.

Guverner austrijske središnje banke Ewald Nowotny zatražio je konsolidaciju rascjepkanog bankovnog sektora u Austriji u kojoj na nacionalnoj razini posluje čak šest banaka, u usporedbi sa samo dvije u Švicarskoj.

Volksbank je u trećem tromjesečju 2009. zabilježio neto gubitak od 488 milijuna eura dok su mu rezervacije za nenaplative zajmove gotovo udvostručene na 1,1 milijardu eura.

Banka je prošlog proljeća primila od države kapitalnu injekciju u vrijednosti milijardu eura.

Volksbank je aktivan u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, Rumunjsku, Češku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Ukrajinu.