CIJENA SKOČILA NA 400 KUNA

Jagma za dionicama Podravke na burzi

21.01.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon trodnevne Hanfine blokade danas je nastavljeno trgovanje dionicama Podravke. Unatoč očitovanju Atlantic grupe i Podravke da se ne vode pregovori o preuzimanju, na samom otvaranju trgovanja cijena je uzletjela na 400 kuna. To je izazvalo novu blokadu, ovaj put zbog skoka cijene većeg od 10 posto

Podsjetimo, Hanfa je 18. siječnja naložila Burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicom Podravke, reagirajući na tog dana objavljen članak u Jutarnjem listu pod naslovom Emil Tedeschi: Gospon Friščić, pošto Podravka?Miroslav Vitković, šef Podravke: Tisuću kuna po dionici!, u kojem se govorilo o mogućnosti da Atlantic grupa preuzme Podravku.

U opširnom obrazloženju rješenja o nastavku trgovanja Hanfa ističe da je pribavila sva relevantna očitovanja i da su 'utvrđene tri bitne činjenice'.

'Prvo, nisu u tijeku pregovori za preuzimanje, drugo, ne poduzimaju se radnje vezane za preuzimanje izdavatelja, i treće, navedena cijena od 1.000 kuna nije relevantna jer je rađena temeljem interne kalkulacije i na temelju parametara koji datiraju iz 2008. godine', navodi Hanfa.

Iz očitovanja Atlantic grupe prenosi se da ta kompanija 'u ovom trenutku ne vodi postupke koji bi se sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društva mogli smatrati pregovorima o preuzimanju društva Podravka te, sukladno tome, ne postoji ni dokumentacija ili korespondencija između dvaju društava vezana za preuzimanje, odnosno namjeru preuzimanja dionica navedenog društva'.

I u očitovanjima Uprave i Nadzornog odbora Podravke također se ističe da nisu vođeni pregovori s Atlantic grupom o preuzimanju te da o tome ne postoji dokumentacija i korespondencija.

'Dakle, nikakve službene ni neslužbene ponude za preuzimanje Podravke nisu zaprimljene niti je postupak pregovaranja o preuzimanju vođen s bilo kojom zainteresiranom stranom', navodi se u ta dva očitovanja.

Uprava i Nadzorni odbor nisu na svojim sjednicama raspravljali o takvim eventualnim mogućnostima, navodi se i u očitovanjima koje potpisuju predsjednik Uprave Miroslav Vitković i predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić

U oba se navodi i da ni Uprava ni Nadzorni odbor nisu autorizirali spomenuti članak, dok Atlantic grupa u svom očitovanju navodi da je u članku u Jutarnjem preuzet dio intervjua u Podravskom listu čiji je sadržaj, koji se odnosi na izjave Emila Tedeschija, autoriziran.

'Urednička oprema, međutim, nije bila predmetom autorizacije naše kompanije te je ista protumačena izvan konteksta', ističu iz Atlantica i dodaju da naslov, zajedno s ostalom uredničkom opremom, 'u cijelosti ne proizlazi iz sadržaja intervjua, niti je takvo što izrečeno u razgovoru za Podravski list'.

Uprava Podravke, vezano za cijenu dionice od 1.000 kuna, što je trostruko viša od cijene na burzi, navodi da nikakav službeni stav ni dokument ne govore o toj cijeni.

Objašnjava se da je Vitković u intervju Radiju Koprivnici, odgovarajući na pitanje vezano uz članak u drugim novinama da se Podravku planira podijeliti na nekoliko dijelova i da bi u tom slučaju vrijednost dionice bila znatno viša, rekao da je rađena simulacija početkom 2008. 'koja je bila strogo internog karaktera te nije bila službeni dokument niti tema bilo kakve rasprave na sjednici Uprave'.

'U toj simulaciji došlo se do projekcija koje govore da bi vrijednost dionice bila nekoliko puta viša nego što je tada bila njena vrijednost na tržištu. Također sam objasnio da je to prošlost i da cijela prezentacija u današnje vrijeme nije više aktualna', ističe se u Vitkovićevu očitovanju.

Hanfa također prenosi dio iz dopisa odvjetničkog društva u svojstvu opunomoćenika EPH media, glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Pleše i novinara Roberta Mihaljevića, da članak predstavlja 'izvorno, potpuno i vjerodostojno prenošenje informacija, odnosno izjavu trećih osoba', Emila Tedeschija, koji je autorizirao izjave e-mailom, a da su izjave Miroslava Vitkovića vjerno prenesene jer su izrečene prilikom gostovanja na Radiju Koprivnica.