NISKO LIKVIDNE DIONICE

Osam tvrtki zatražilo delistiranje s burze

09.01.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Novu zakonsku mogućnost ukidanja uvrštenja na Zagrebačku burzu do sada je iskoristilo osam tvrtki, što zasigurno nije i konačan broj, no s Burze ističu da je uglavnom riječ o nisko likvidnim dionicama

Naime, novim Zakonom o tržištu kapitala, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, ukinuta ja kotacija Javnih dioničkih društava (JDD), a time i obveza uvrštenja na burzu dionica tvrtki s više od 100 dioničara i temeljnim kapitalom većim od 30 milijuna kuna.

Silom zakona, dionice svih tvrtki iz JDD kotaciji 'prebačene' su u višu kotaciju, Redovno tržište, koje podrazumjeva još višu razinu transparentnosti od JDD kotacije, poput objavljivanja podataka o poslovanju tvrtki, odnosno svih cjenovno osjetljivih podataka.

Ukidanjem obveznog uvrštenja na burzu tvrtkama je omogućeno da, umjesto nastavka trgovanja u Redovnom tržištu, zatraže delistiranje svojih dionica sa Zagrebačke burze. U tom slučaju, dionice tih tvrtki 'prebacuju' se u nižu kotaciju, Usporedno tržište, u kojoj ne postoji obveza objave nikakvih poslovnih podataka, odnosno u tom tržišnom segmentu njima se samo trguje.

Od 5. siječnja do danas iz Redovnog tržišta su delistirane i u Usporedno tržište prebačene dionice osam tvrtki - sisačkog Herbosa, šibenskog TLM-a, PP Orahovice, Dubrovačkog primorja, PPK Karlovačke mesne industrije, osječkog Slavonijatekstila te zagrebačkih tvrtki Autocentar - Merkur i Palace Hotela

Riječ je o dionicama tvrtki kojima se i ranije, zbog vrlo niske likvidnosti, trgovalo u tzv. posebnom režimu trgovine, a kojima je primjerice tijekom cijele 2008. godine ostvareno ukupno tek nešto više od 1,5 milijuna kuna prometa. Dapače, dvjema dionicama - PP Orahovice i Slavonijatekstila prošle godine uopće nije trgovano

Dionica poput spomenutih, kojima se trguje po posebnom režimu, ukupno je više od 150, a prema podacima Zagrebačke burze, na sve njih 'otpada' tek nešto više od jedan posto ukupnog prometa iz prošle godine.

Također, ističu s Burze, samo dionicom HT-a ostvareno deset i pol puta veći, a svaka od 16 najlikvidnijih dionica ostvarila je veći promet od svih tih dionica zajedno.