Novac NADZOR REGULATORA

Njemci žele postrožiti propise za agencije za rejting

Svjetske agencije za izdavanje kreditnih rejtinga mogle bi se u Njemačkoj suočiti s kaznama u visini do milijun eura slijedom strogih novih propisa koje je u srijedu usvojila vlada kancelarke Angele Merkel.

Takvom potezu njemačke vlade, kojim se provodi u djelo direktiva Europske unije dogovorena prošle godine, prethodile su brojne kritike i vlada i ekonomista na račun agencija za kreditni rejting zbog toga što nisu na vrijeme uočile i upozorile na mogućnost izbijanja financijske krize u 2008.

Cilj je predloženih propisa osigurati veću transparentnost agencija za rejting, koje ocjenjuju kreditnu sposobnost kompanija, financijskih proizvoda i zemalja. U Berlinu žele također spriječiti moguće sukobe interesa u njihovom poslovanju.

Posebno je sporno što rejting agencije mogu pružati usluge savjetovanja o financijskim proizvodima i istodobno procjenjivati njihovu vrijednost.

Predlaže se i da agencije za dodjelu rejtinga, među kojima su neka od najvećih imena u svijetu globalnih financija - Standard & Poor's, Moody's i Fitch - budu podvrgnute nadzoru njemačkog regulatora za financijska tržišta BaFin.

Teret troška tog nadzora pao bi na leđa agencija.

Iako prema predloženim propisima međunarodnim rejting agencijama prijete kazne u visini do milijun eura za ozbiljno kršenje propisa, očekuje se da u najvećem broju slučajeva mogu očekivati kaznu od 200.000 eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još