Novac TRŽIŠTE RADA

Najtraženiji trgovci, nedostaju graditelji

Otkazi koje poslodavci zbog krize najavljuju za predstojeću godinu mogli bi zaobići građevinske radnike, magistre farmacije, frizere, kozmetičare i medicinske sestre

Prema godišnjoj analizi tržišta rada portala MojPosao, upravo to su radna mjesta koja su poslodavci najteže popunjavali tijekom protekle 2008. godine. Prošla je godina potvrdila sve veći nedostatak radne snage u uslužnim djelatnostima, prije svega građevinarstvu, ugostiteljstvu i prodaji.

Zbog velike potražnje uslužnih djelatnika na tržištu rada nedostajalo je i dadilja i fizioterapeuta. Analiza 56.000 životopisa i 27.000 natječaja za različita radna mjesta koji su u 2008. objavljeni na portalu MojPosao pokazala je da je i dalje najtraženije radno mjesto prodavača, a najmanje su traženi pravnici. Uz njih do posla su lani najteže dolazili grafički tehničari, predavači stranih jezika, učitelji, prevoditelji i odgajatelji u vrtiću.

Pokazalo se da je najbolja ravnoteža ponude i potražnje u kategoriji strojarstva i elektrotehnike. Inženjeri strojarstva i elektrotehnike među najbolje su plaćenim zanimanjima, a većina posao nalazi već na završnim godinama studija. Poslodavci su lani u 45 posto oglasa zahtijevali srednju stručnu spremu, u 21 posto oglasa tražili su visoko obrazovan kadar, a u svakom petom oglasu stručna sprema nije bila bitna. Najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika i poznavanje rada na računalu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još