USPON DJEDA MRAZA

Burzovni indeksi u svijetu na rekordnim razinama

27.12.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna cijene dionica dosegnule najviše razine u ovoj godini, što se zahvaljuje naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva, ali i uobičajenom 'šminkanju' portfelja pred kraj godine

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks porastao 1,9 posto, na 10.520 bodova, najvišu razinu u posljednjih 14 mjeseci.

S&P 500 indeks ojačao je, pak, 2,2 posto, na 1.126 bodova, dok je Nasdaq indeks skočio 3,4 posto, na 2.285 bodova, najvišu razinu u 15 mjeseci.

U odnosu na početak godine, Dow Jones indeks na dobitku je 19,9 posto, dok je S&P 500 indeks istodobno osvojio 24,7 posto. Nasdaq indeks porastao je najviše u ovoj godini - 45 posto.

Ulagače u SAD-u ponajviše je prošloga tjedna ohrabrio podatak da je u studenome prodaja postojećih kuća porasla za 7,4 posto, što je njezin najveći rast od veljače 2007. godine i znatno veći od 2,5 posto, koliko su očekivali analitičari.

Izvješćem o prodaji kuća nastavljen je niz ohrabrujućih signala iz gospodarstva, nakon što su prethodile brojne ponude za preuzimanja kompanija, a zaredala su i povećanja procjena poslovnih rezultata tehnoloških tvrtki.

'Podaci o prodaji kuća zasigurno su pozitivno utjecali na tržište. To je još jedan korak na ljestvici oporavka", kaže Brett D'Arcy, direktor u tvrtki CBIZ Wealth Management Group.

Ulagače su ohrabrile i nove najave preuzimanja. Nakon što je nedavno naftni div Exxon Mobil ponudio 29 milijardi dolara za kupnju XTO Energya, prošloga je tjedna francuski farmaceutski div Sanofi-Aventis ponudio 1,9 milijardi dolara za američku kompaniju Chattem.

Nizozemski proizvođač automobila Spyker Cars sastavio je, pak, novu ponudu za preuzimanje Saaba od General Motorsa, dok je proizvođač rudarske opreme Bucyrus International ponudio 1,3 milijarde dolara za kupnju Terexa.

'Najave preuzimanja utječu na povećanje povjerenja na tržištu. Tim najavama kompanije praktično poručuju da su sada u boljoj financijskoj poziciji nego prije nekoliko mjeseci', kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.

Zbog svega toga ulagače nije uznemirio treći, revidirani podatak o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u proteklom tromjesečju za 2,2 posto, što je manje od prvotno objavljenih 2,8 posto.

To je podatak za treće tromjesečje, a svi noviji pokazatelji signaliziraju da se rast gospodarstva ubrzava, objašnjavaju analitičari zašto ulagači nisu reagirali na taj, slabiji od očekivanja podatak.

Ulagači su sve sigurniji, na što ukazuje i pad VIX indeksa Čikaške burze opcija, poznatog i kao 'indeks straha', ispod 20 bodova, na najnižu razinu od kolovoza prošle godine. Taj je indeks rekordnu razinu od 89,5 bodova dosegnuo u listopadu prošle godine, na vrhuncu financijske krize.

Na rast cijena dionica utjecalo je i to što fond menadžeri posljednjih dana 'šminkaju' portfelje, pa kupuju dionice koje su bilježile snažan rast, što je uobičajeno za kraj godine.

Zbog dobrog raspoloženja na tržištu, analitičari vjeruju da bi se rast cijena dionica mogao nastaviti i u preostalih nekoliko dana do kraja godine. Tim više što je za prosinac uobičajen rast, poznat kao 'uspon Djeda Mraza'.

Od 1950. godine, prosječan rast Dow Jones indeksa u posljednjem tjednu uoči Božića iznosi 0,7 posto, a u tjednu nakon Božića daljnjih 0,8 posto.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,94 posto, na 5.402 boda, najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci.

Pariški CAC indeks ojačao je 3,11 posto, na 3.912 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,16 posto, na 5.957 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,5 posto, na 10.494 boda. U odnosu na početak godine Nikkei je u plusu 18,5 posto.