Novac ZA POVLAŠTENE KREDITE

Od 1. siječnja nova referentna kamatna stopa

  • Autor: tportal.hr
  • 24.12.2009 10:32:50
  • 24.12.2009 10:16:41

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o visini osnovne referentne kamatne stope u iznosu od 7,33 posto te odluku o visini privremene referentne kamatne stope u visini od 4,98 posto koje će se primjenjivati od 1. siječnja 2010. godine

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u rujnu, listopadu i studenom ove godine.

Privremena referentna stopa utvrđuje se umanjivanjem osnovne referentne stope za 32 posto, sukladno pravilima o državnim potporama koja su donesena kao jedna od antirecesijskih mjera s ciljem da se hrvatskim poduzetnicima omogući lakši pristup kapitalu. Drugim riječima, povoljniji krediti koji davatelji državnih potpora, primjerice HBOR, odobravaju poduzetnicima uz primjenu ove stope smatrat će se sukladnim Zakonu o državnim potporama (Narodne novine, broj 140/05), pod uvjetom da ih odobri Agencija.

Osnovna referentna stopa i privremena osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine, ukoliko prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u prethodna tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro-zoni odstupi više od ±15 posto od posljednjeg utvrđenog prosjeka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još