DELISTIRANJE DIREKTORA

Roberto Motušić objavio odlazak s Burze

23.12.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Predstavljajući novinarima pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi za proteklu godinu, Roberto Motušić, direktor Zagrebačke burze, najavio je svoj odlazak

Motušić je pojasnio kako je riječ o dogovornom odlasku, a nije htio govoriti o eventualnim novim poslovnim ponudama. Prije nego što je 2006. preuzeo funkciju predsjednika Uprave Zagrebačke burze, Roberto Motušić je vodio brokersko poslovanje u Erste banci.

Podsjetimo, početkom prosinca izabran je novi nadzorni odbor, koji je prošlog tjedna za svog predsjednika izabrao Plinia Cuccurina i najavio natječaj za novu upravu Burze, čime je formalno najavljen Motušićev odlazak. Pitanje njegove ostavke u medijima se provlači još od početka godine, kada je došlo do podjela između brokerskih kuća, koje dijele vlasništvo nad Zagrebačkom burzom.

Zagrebačka burza u 2009. godini

- redovni promet više je nego prepolovljen u odnosu na 2008. godinu

- Crobex je porastao oko 15 posto

- najlikvidnije dionice zabilježile rast cijene: HT +36,8 posto, Atlantska plovidba +39,3 posto, Ina 41,8 posto

- građevinske dionice najveći su gubitnici: Ingra -46 posto, IGH -26 posto

Njegovi protivnici zamjerali su Motušiću što nije ostvario očekivane akvizicije u regiji, nije pokrenuo nove financijske instrumente, a optuživan je i za pretjerane troškove, poput skupih domjenaka. Motušićev najveći kritičar bio je Marijan Palić iz Auctora, mediji su pisali da je upravo on po svojoj volji sastavio novi Nadzorni odbor, koji je zahtijevao smjenu direktora, uz podršku Ivana Tadina i Ratka Bajakića. Upravo ta 'Palićeva struja' smatra se zagovornikom prodaje Zagrebačke burze, a kao mogući kupci spominjale su se Bečka i Varšavska burza.

Valja istaknuti i to da je u Motušićevo vrijeme na Burzi profunkcionirao novi trgovinski sustav, osjetno je povećan broj dionica u najvišoj burzovnoj kotaciji, a on osobno značajno se angažirao na popularizaciji hrvatskog tržišta kapitala i bio otvoren prema javnosti.

I dok Motušić odlazi, kao imena mogućih nasljednika u financijskim krugovima spominju se Joško Miliša, bivši djelatnik HFP-a, i Neven Kaić, predsjednik Uprave iz Fima vrijednosnica.

Za razliku od Motušića, pozicija glasnogovornika Zagrebačke burze Željka Karduma, neupitna je. Kardum se tako u druženju s novinarima našalio potvrdivši da je 'konstanta Zagrebačke burze'.

'Da, ja i Crobex', našalio se Kardum.