OD 23. PROSINCA

Fond branitelja kreće s isplatom dividende

21.12.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Fond hrvatskih branitelja počet će 23. prosinca, za dva dana, s isplatom dividende za 2008. godinu. Kako branitelji u prosjeku imaju deset udjela u fondu prosječna dividenda iznosit će 215 kuna

Dividenda će se isplaćivati u poslovnicama Fine, uz predočenje osobne iskaznice i potvrde o vlasništvu udjela. Na isplatu dividende, inače, otići će trećina dobiti fonda ostvarena prošle godine, odnosno 66,9 milijuna kuna

Trećina dobiti Fonda branitelja odlazi u Fond za stipendiranje branitelja i njihove djece. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 10.252 zamolbi, za koje će biti potrošeno 63 milijuna kuna. U prethodne tri školske godine isplaćeno je kroz stipendije 120 milijuna kuna.

Imovina fonda trenutno iznosi oko 2,2 milijarde kuna, od čega je 1,5 milijardi kuna u dionicama HT-a a ostatak od 700 milijuna kuna u kratkoročnim vrijednosnim papirima.

'Fond posluje više nego dobro. Potvrda toga je i što je ove godine, u vrijeme krize, vrijednost udjela porasla za 25 posto, sa 569 kuna na 715 kuna. Isto tako, procjena je da će u 2009. fond ostvariti dobit između 240 i 250 milijuna kuna', rekao je Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Prema njegovom riječima braniteljski fond je trenutno jedan od najsnažnijih fondova u državi, i pozvao je sve one koji do sad nisu prodali udjele da to ni ne urade.

'Očekujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u 2010. kad se predviđa izlazak iz krize. I u idućim godinama branitelji mogu računati da će rasti i dobit i vrijednost udjela', optimističan je Ivić.

Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Investa koji upravlja fondom branitelja, naveo je kako prilikom isplate dividende niti jedan dioničar neće biti zahvaćen kriznim porezom jer nitko neće dobiti više od tri tisuće kuna. Isto tako, istaknuo je kako se u zadnjih šest mjeseci osjetno smanjio broj onih koji su prodavali udjele.

Inače, prema zadnjim službenim podacima, do 30. lipnja ove godine 37 posto branitelja je izišlo iz fonda.