ZAMJENA STANOVA

Zagrebačke uglednike preseliti u Sopnicu!

17.12.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Zagrebački holding u naselju Sopnica-Jelkovec danas ima 675 neprodanih stanova - što je nekoliko desetaka više nego što ih je imao prije nekoliko mjeseci, jer su neki kupci koji su rezervirali svoje kvadrate u novom naselju odustali od kupnje zbog brojnih problema

Sopnica je došla na zao glas, a u takvoj situaciji 'povoljna' cijena od 1295 eura po kvadratu za potencijalne kupce više ne igra neku veliku ulogu, pogotovo nakon znatnog pada cijena kvadrata u Zagrebu. U Zagrebačkom su holdingu stoga već neko vrijeme svjesni činjenice da stanove vrijedne ukupno oko 600 milijuna kuna neće moći lako prodati.

Snižavanje cijene ne bi imalo smisla jer Agencija za promet nekretnina (APN), koja vodi projekt Poticane stranogadnje (POS) i koja je također preuzela dio stanova u Sopnici, nije dobila ni jednu ponudu za njih iako je cijena postavljena na 1060 eura po kvadratu. U Holdingu se razmatrao i prijedlog da se u stanove u Sesvetama usele osobe koje su već dobile na korištenje gradske stanove, među ostalim i kategorija uglednika, odnosno zaslužnih građana; sportaši, kulturni djelatnici, znanstvenici...

Na taj bi se način naselila Sopnica, naselje bi popravilo imidž, više ne bi bilo samo trošak za Holding, a gradski bi se stanovi u gradu oslobodili te bi se mogli prodavati na tržištu, kao što je i predviđeno Odlukom o prodaji gradskih stanova. U gradskim se stanovima nalazi 7880 najmoprimaca sa zaštićenom najamninom koja Gradu donosi mizeran prihod, dok je 283 stana sa slobodno ugovorenim najamninom, od čega su 104 stana dana za službene potrebe.

Međutim, zbog zategnutih odnosa između gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Uprave Holdinga Ive Čovića, odnosno razmirica na relaciji Bandić-SDP, stvari već mjesecima stoje na mjestu i ništa se ne poduzima kako bi se situacija u Sopnici promijenila. S druge strane, Holding balansira na rubu likvidnosti već neko vrijeme, rokovi plaćanja maksimalno su rastegnuti, uzimaju se kratkoročni krediti za pokrivanje najnužnijeg, a tih 600 milijuna kuna, koji su uredno zacrtani u prihode ovogodišnjeg poslovanja, itekako bi dobro došlo, pogotovo nakon što je IGH odustao od kupnje Zagrepčanke, čime je u ovogodišnjem planu izgubljeno još 300 milijuna kuna.