NOVI NADZORNI ODBOR

Motušićevi protivnici preuzeli kontrolu nad Burzom

09.12.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Dramatična skupština dioničara, tvrde oni nezadovoljni ishodom, bila je obilježena pravničkim akrobacijama koje su omogućile da prijedlog sastava NO-a Marijana Palića, najglasnijeg protivnika predsjednika Uprave Zagrebačke burze Roberta Motušića, bude prihvaćen bez glasanja o protuprijedlogu Zabe, Erstea, RBA, Intercapitala i Abacus brokera

Marijan Palić (Auctor), Ivan Tadin (Hita), Ratko Bajakić (ICF) i Dubravko Štimac (PBZ CO obvezni mirovinski fond) postali su novi zavisni članovi Nadzornog odbora Zagrebačke burze na dramatičnoj izvanrednoj skupštini održanoj jučer rano poslijepodne. Skupštinom je predsjedao Andrej Galogaža iz pravne službe Zagrebačke burze, kojega dioničari nezadovoljni ishodom glasanja prozivaju za neregularno tumačenje pravila i poslovnika skupštine, čime je navodno izravno omogućio pobjedu Palićeve frakcije. Ta je frakcija vršila pritisak da se burza proda i obračunavala se s Upravom na čelu s Robertom Motušićem.

Naime, nakon otvaranja skupštine, tvrdi jedan od dioničara burze, Galogaža je odlučio nevažećim proglasiti prijedlog sastava NO-a koji su uputile Zagrebačka, Erste i Raiffeisen banka te brokerske kuće Intercapital i Abacus, i to zbog činjenice da ovi nisu imali važeću punomoć za svoj prijedlog nezavisnog člana NO-a Petra Miladina.

Kako ni Palić nije imao važeću punomoć za svoj prijedlog Borisa Centnera iz Erste banke za člana NO-a, Palić je njega izbacio iz prijedloga i uvrstio sebe, nakon čega je počelo glasanje.

Prijedlog, prema kojem su osim spomenute četvorke u Nadzorni odbor ušli ekonomisti Domagoj Hruška, Marijan Cingula, Tonči Lazibat i Petar Miladin, ali i član Uprave i suvlasnik Auctoru bliske Adris grupe Plinio Cuccurin, izglasan je uz podršku 53 posto glasova dioničara Burze.

Glasanje je prošlo uz veliko negodovanje suprotne frakcije. Kako tumači jedan od sugovornika Business.hr-a iz redova vlasnika ZSE-a, za dioničare koji su takvoj situaciji imali presudnu ulogu u glasanju, Hrvatsku poštansku banku i Privrednu banku Zagreb, čini se da su za listu glasali samo zato da bi se konačno izglasala jedna – bilo kakva - lista.

Zavisni članovi Nadzornog odbora ZSE-a tako sada predstavljaju 23,4 posto kapitala ZSE-a, a u najskorijem roku, kako je obavijestila Burza, trebala bi se organizirati i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora. Iz same Burze nismo do zaključenja broja uspjeli dobiti nikakav komentar.

Prijedlog dioničara Abacus brokera i Josipa Galinca o donošenju strateškog plana razvoja burze i sazivanju nove izvanredne skupštine 60 dana nakon izbora novog NO-a dobio je 75-postotnu podršku dioničara, ali im je Galogaža, kako doznajemo, poručio da izvanrednu skupštinu mogu sazivati samo ako za nju dobiju podršku dioničara.

Sukob između dijela pravne službe Zagrebačke burze i predsjednika Uprave Roberta Motušića, o kojem se već dugo priča u brokerskim krugovima, tako je dobio epilog u činjenici da je novi Nadzorni odbor po svojoj volji sastavio Marijan Palić, koji je već napadao Motušića i zahtijevao njegovu smjenu, uz podršku Ivana Tadina i Ratka Bajakića. Ne treba puno pogađati hoće li novi NO pokrenuti postupak za smjenu Uprave.

Zbog novog Zakona o tržištu kapitala, prema kojem će za smjenu NO-a trebati tročetvrtinska većina dioničara Burze, ne treba očekivati ikakve promjene nakon sjednice održane u utorak. Hoće li Palić i njegova grupacija ponovno pokrenuti proces prodaje Zagrebačke burze, znaju zasad samo oni.