RASPRODAJA BANKE

RBA preuzima Hypo u Hrvatskoj?

Bionic
Reading

Već je navodno dogovoreno da bi Raiffeisen banka preuzela ono što ju je uvijek zanimalo, banke kćeri Hypa u Hrvatskoj i Srbiji, ali službeno to čelništvo banke odlučno demantira

Trakavica o dokapitalizaciji austrijske bankarske grupacije Hypo navodno je dobila epilog. Prema našem dobro obaviještenom izvoru iz austrijskih financijskih krugova, već je prošli tjedan austrijski ministar financija Josef Pröll pristao na to da država da novac za dokapitalizaciju gubitaške Hypo grupe. Naravno, država želi za to adekvatnu kompenzaciju - preuzimanje većinskog udjela, piše Poslovni dnevnik. Savezna austrijska vlada je Hypu već lani dala 900 milijuna eura participacijskoga kapitala, koji u bilo kojem času može pretvoriti u vlasničke udjele. Nadalje, država je banci izdala i jamstva za neke obveze tako da se vrijednost državnog angažmana u Hypo banci popela na 2,2 milijarde eura.

Dio prošlotjednog dogovora, u kojem su prema našem izvoru sudjelovali čelnici najvećih austrijskih banaka i predstavnici ministarstva financija, navodno je i to da bi država nakon preuzimanja vlasništva u Hypu krenula u postepenu rasprodaju dijelova bankarske grupacije, a navodno je već dogovoreno da bi Raiffeisen banka preuzela ono što ju je uvijek zanimalo - banke kćeri Hypa u Hrvatskoj i Srbiji. Prema ocjeni naših sugovornika, Raiffeisen ni u Srbiji ni u Hrvatskoj pri preuzimanju lokalnih podružnica Hypo grupe ne bi imao problema regulatorne naravi.

U Hrvatskoj bi Hypo i Raiffeisen zajedno po ukupnoj aktivi bili manji od Zagrebačke banke, koja je sa 92 milijarde kuna ukupne aktive najveća. No čelnik Raiffeisen Zentralbanka (RZB) Walter Rothensteiner javno poručuje kako Raiffeisen nema interesa preuzeti Hypo grupu. U intervjuu nedjeljnom izdanju bečkog Kuriera potvrdio je, doduše, da je ulazak austrijske države u vlasničku strukturu Hypa 'konačno rješenje ako se vlasnici banke ne mogu dogovoriti'. Naznačio je i kako je rasprodaja dijelova Hypo grupe realna opcija te naglasio kako država 'nije tu da bi upravljala bankama'. RZB je većinski vlasnik Raiffeisen Internationala koji upravlja bankama kćerima u istočnoj Europi, pa tako i RBA u Hrvatskoj.