POSLOVNI PROMAŠAJ

Bavarska neće više podupirati Hypo

04.12.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Bavarska više nije spremna financijski podupirati Hypo Group Alpe Adria (HGAA), uzdrmani austrijski ogranak bavarske regionalne banke BayernLB, prenosi njemačko izdanje The Financial Timesa izjavu ministra financija te savezne njemačke zemlje Georga Fahrenschona

"Gledano iz današnje perspektive, kupovina te banke sredinom 2007. bila je pogreška", kazao je u četvrtak u Muenchenu političar njemačke Kršćanske socijalne unije (CSU), sestrinske stranke vladajuće CDU.

"Nijedno očekivanje nije se ostvarilo. Banka je uteg za BayernLB", smatra Fahrenschon.

Više nećemo financijski podupirati HGAA, dodaje.

Tom je najavom pojačan pritisak uoči predstojećih pregovora Bavaraca s predstavnicima austrijske središnje vlade i vlasti austrijske savezne zemlje Koruške, a porasli su i izgledi za kraj poslovanja Hypoa.

Austrijska banka mora biti spašena do 11. prosinca, za kada je zakazana izvanredna skupština dioničara. Dosada se tvrdilo da će njemačka vlasnica BayernLB austrijskom ogranku pomoći s najmanje milijardu od ukupno potrebnih milijardu i pol eura. Sada je čak i ta pomoć dovedena u pitanje, piše FTD.

"U pitanju je poker kojim se želi prisiliti Austriju i Korušku da spase tu banku s obzirom na njezinu ogromnu važnost za brojne balkanske zemlje", tvrdi jedan dobro upućeni izvor.

HGAA pritišću ponajprije rizični poslovi u jugoistočnoj Europi, podsjeća FTD.

Austrijska će banka po vlastitim prognozama u ovoj godini zabilježiti gubitak veći od milijardu eura, što će zagorčiti život BayernLB jer i Bavarci očekuju gubitke u toj visini. Regionalna bavarska vlada već im je pritekla u pomoć s 10 milijardi eura.

Austrijski kancelar Werner Faymann upozorio je pak da na potezu nije austrijska vlada već vlasnici HGAA. Oni imaju glavnu riječ, trebali su podastrti plan o sanaciji ali to nisu učinili. Sada pokušavaju prebaciti odgovornost na druge, ustvrdio je Faymann na rubu jednog razgovora s novinarima u Beču.