ZAGREBAČKA BURZA NE RADI

Blagi optimizam na europskim burzama

02.01.2009 u 14:25

Bionic
Reading

Europska tržišta dionica prvi su dan trgovanja u novoj godini u petak započela u plusu, predvođena dionicama bankarskog i rudarskog sektora, no novi podaci ocrtavaju sumornu sliku te se ulagači spremaju za još jednu tešku godinu, nakon užasne 2008

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva u petak 0,9 posto, popevši se na 4.476 bodova. Frankfurtski je DAX bio na još većem dobitku, od 1,4 posto, na 4.877 bodova. Indeks FTSEurofirst vodećih 300 europskih dionica u 2008. je oslabio ukupno 45 posto, što je njegov najsnažniji godišnji pad otkad je tržišta 30-ih godina prošlog stoljeća potresla Velika depresija.

Banke su danas bile najveći dobitnici po sektorima, pri čemu je Dexia ojačala 9,4 posto, HSBC 2,0 posto, Royal Bank of Scotland 3,0 posto, a UBS 2,7 posto.

Rudarski se sektor također našao na strani dobitnika, pri čemu su BHP Billiton, Anglo American, Vedanta Resources, Xstrata, Antofagasta i Rio Tinto redom ojačali između 2,9 i 9,4 posto.

'Dobra vijest u vezi s ovom godinom je ta da su svi toliko pesimistični na njezinom početku, za razliku od optimizma koji je prevladavao na početku prošle, da su možda pretjerali s lošim očekivanjima', kaže Justin Urquhart Stewart, direktor ulaganja tvrtke Seven Investment Managementu. 'To je prilično razumno, budući da nas čekaju ogromni izazovi. Ono čega valja biti svjestan jest da se tržišta dionica općenito oporavljaju u razdoblju recesije, ali da prethodno moraju proći težak put probijanja kroz prašinu koja se podigla nakon eksplozije'.

Novi makroekonomski podaci najavljuju još jednu tešku godinu. Proizvodne aktivnosti u eurozoni u prosincu su pale na rekordno nisku razinu, uz i dalje sumorne prognoze s obzirom na rekordni pad novih narudžbi. Tvrtka za tržišna istraživanja Experian upozorila je istodobno da će pad osobne potrošnje u 2009. potjerati u propast preko 1.600 britanskih trgovaca na malo, što će rezultirati tisućama otkaza i zatvaranjem trgovina. Experian također upozorava da će okolnosti trgovanja za one koji prežive biti najteži u najmanje 30 godina.

Tvornice u Kini, Indiji i Rusiji srezale su u prosincu proizvodnju i broj zaposlenih, signalizirajući da i najveća svjetska tržišta u nastajanju posrću pod teretom recesije koja je paralizirala većinu industrijski razvijenih zemalja svijeta.

U međuvremenu su na tržištima bile na dobitku dionice energetskih tvrtki, unatoč oštrom 8-postotnom padu cijena sirove nafte. BP, Royal Dutch Shell, proizvođač plina BG Group i Tullow Oil ojačali su između 1,0 i 3,0 posto. Zabilježen je i rast potražnje za dionicama automobilskog sektora. Volkswagen je tako ojačao 1,4 posto, BMW 1,9 posto, a Daimler 2,0 posto.

Među dionicama telekom sektora ističe se Nokia, koja je ojačala 1,6 posto nakon što je njezin čelnik Olli-Pekka Kallasvuo izjavio da će se tvrtka usredotočiti na povećanje dobiti, s obzirom na pad na tržištu mobilnih telefona na kojemu mnogi konkurenti režu cijene.

Tokijsko je tržište zbog praznika zatvoreno do 5. siječnja.

Danas ne radi ni Zagrebačka burza koja se otvara u ponedjeljak.