STRAH OD INFLACIJE

Rekordne cijene zlata i nafte

02.12.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Cijena zlata u srijedu je na tržištu u Londonu dosegnula novu rekordnu razinu iznad 1.215 dolara za uncu. Istovremeno, cijena sirove barela nafte skočila je u utorak na 77,88 dolara, najvišu razinu u 2009.

Na tržištu kovina u Londonu cijena zlata skočila je na 1.215,85 dolara za uncu, nakon što je dan ranije po prvi put premašila granicu od 1.200 dolara. Kasnije se u srijedu povukla na 1.210,50 dolara.

Posljednjih tjedana cijena zlata opetovano doseže nove rekordne razine zbog strahova od inflatornih pritisaka te pojačanog okretanja središnjih banaka diversifikaciji svoje imovine u vidu smanjenja udjela u dolarima, koji je oslabio prema euru i jenu.

Ta plemenita kovina, tradicionalno smatrana sigurnim ulaganjem, potporu za rast dobiva i od neizvjesne gospodarske klime te strahova od širenja financijske krize u Dubaiju.

Cijena sirove nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) skočila je u utorak na 77,88 dolara, najvišu razinu u 2009., priopćeno je u srijedu iz sjedišta tog kartela u Beču.

U utorak je tako cijena referentne košarice OPEC-ove nafte dosegnula 77,88 dolara po barelu, uslijed popuštanja zabrinutosti vezanih uz državnu tvrtku emirata Dubai, Dubai World.

To je rast od 1,67 dolara po barelu sa 76,21 dolara koliko je barel OPEC-ove nafte stajao u ponedjeljak, te u skladu s rastom na tržištima dionica pod utjecajem vijesti da je posrnula grupacija Dubai World započela pregovore o restrukturiranju. Na OPEC-ovih 12 zemalja-članica otpada više od trećine svjetske proizvodnje nafte.