DOBRO JE ZNATI

Najbolje plaće u farmaciji i informatici

01.12.2009 u 15:27

Bionic
Reading

U 2009. godini najbolje su plaće u tvrtkama kojima su primarne djelatnosti farmacija i informatika, a najniže u djelatnostima vezanim za sport i razonodu te umjetnost i dizajn, pokazuje istraživanje portala MojPosao provedeno putem interneta na 16.000 ispitanika

Plaće u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija 38 posto su veće od prosjeka, a u IT-u (izradi i održavanju programskih rješenja) plaće su 25 posto veće.

U djelatnostima vezanim za sport i razonodu plaće su 28 posto ispod prosjeka, a u umjetnosti i dizajnu 14 posto manje.

Po zanimanjima, Moj Posao je utvrdio da su u 2009. godini najbolje plaćeni farmaceuti, liječnici, inženjeri strojarstva i elektrotehnike, a najslabije plaćena zanimanja su iz područja osobnih usluga.

Po županijama, najniže plaće zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a najviše u Gradu Zagrebu

Stupanj obrazovanja utječe na visinu plaća - osobe sa završenim fakultetom imaju 34,1 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 60,2 posto u odnosu na SSS, dok je razlika u primanjima osoba s diplomom poslovne škole (MBA) u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom 85,7 posto.

U odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 25,9 posto, a u stranim institucijama za 18,6 posto.

Najniže plaće su u udrugama u kojima su zaposlenici plaćeni 10 posto manje u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu. Plaće u domaćim institucijama jednake su onima u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, dok su plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 9,5 posto više nego one u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

I ovogodišnje istraživanje potvrdilo je da se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 12,9 posto ispod prosjeka, dok su u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika plaće prosječno 8,1 posto veće od prosjeka.

Plaće su 2,8 posto niže od prosjeka u tvrtkama koje imaju između 21 i 50 zaposlenika, u tvrtkama s 51 do 100 zaposlenika plaće su gotovo prosječne, a u tvrtkama sa 101-200 zaposlenika plaće su 6,4 posto veće od prosjeka.