ISPLATA U PROSINCU

Prosječna dividenda po branitelju 200 kuna

24.11.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Iako je isplata dividendi iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji (Fond HB) bila najavljena za kraj studenog, bit će provedena do kraja godine zbog zakonskih i tehničkih izmjena

Prije nekoliko dana, točnije 20. studenoga 2009, na snagu su stupile izmjene Zakona o pravima branitelja prema kojima nakon tog datuma više nisu moguće izmjene popisa branitelja u Registru branitelja pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS), osim evidencije zakonskih nasljednika.

Cilj te zakonske odluke je da se sve izmjene registra koje su zaprimljene u MUP-u i MORH-u do tog datuma kvalitetno implementiraju u Registru, a temeljem kojeg će Erste-invest isplaćivati dividende udjelničarima Fonda HB. Kvalitetnim i konačnim ažuriranjem registra izbjeći će se mogućnost pogrešaka te mogućnosti da netko, od onih koji na to imaju pravo, bude zakinut za isplatu dividende.

U izvješću Erste-investa podsjećaju da je upravni odbor Fonda HB nedavno usvojio odluku o isplati dividendi za 2008. godinu, i to u iznosu od 66,9 milijuna kuna. Dividenda po jednom udjelu iznosit će između 18 i 21 kune. Pravo na isplatu dividendi imat će samo oni koji će na taj dan posjedovati udjele u Fondu, odnosno oni članovi Fonda koji na dan isplate dividende nisu isplaćeni po svojim zahtjevima za prodaju.

Imovina fonda na dan 20. studenoga 2009. godine iznosi 2,27 milijardi kuna, od čega je likvidna imovina oko 730 milijuna kuna, a ostatak čine dionice T-HT-a. Broj udjelničara u Fondu HB-a je na stabilnoj razini te je broj odlazaka iz fonda na najnižoj razini od osnutka fonda, odnosno zakonske mogućnosti isplate udjela.

S obzirom na to da je prosječni broj 10 udjela u fondu po branitelju, očekivani prosječan iznos dividende po članu Fonda iznosit će od 180 do 210 kuna. Raspon udjela u fondu kreće od 0,01 udjela do 141 udjela po branitelju.

Procedura za podizanje dividende bit će kao i prethodnih godina – član Fonda morat će ponijeti osobnu iskaznicu i potvrdu o vlasništvu nad udjelima u poslovnicu FINA-e te će tamo moći podignuti dividendu, koja će mu biti isplaćena u gotovini. Erste-invest će putem sredstava javnog priopćavanja obavijestiti o točnom datumu isplate te koliko će ona točno iznositi.