HITNA DOKAPITALIZACIJA

Hypo i Volksbank opet u problemima

17.11.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Austrijskoj Hypo banci su najveći problem rastući rizični krediti u stranim valutama na tržištima Hrvatske i Ukrajine, dok za Volksbanku glavne probleme predstavljaju korporativni i nekretninski kreditni portfelji kao i franšizno poslovanje u istočnoeuropskim zemljama

'Iako analitičari najavljuju završetak financijske krize u zemljama zapadne i srednje Europe, vodeće austrijske banke ni u ovoj godini neće zaobići scenariji nacionalizacije, slomova i preuzimanja zbog toksične imovine i problematičnih zajmova', prenosi Reuters.

Tako je Hypo Group Alpe Adria, šesta banka u zemlji po visini imovine, inače pod vlasničkom kontrolom njemačke Bayern LB, objavila da u ovoj godini očekuje gubitak 'značajno veći od milijardu eura', zbog otpisa rizičnih kredita. Zbog navedenog minusa, gubitak veći od milijardu eura imat će i njezina većinska vlasnica, druga najveća njemačka banka, BayernLB

Ogromni gubici najavljeni za 2009. iz obje banke pokazuju da im nije bila dovoljna pomoć država kako bi prebrodile krizu. Hypo Alpe Adria je primila 900 milijuna eura i bila prva austrijska banka koja je krajem prošle godine dobila državnu injekciju kapitala, a BLB je od države primila ukupno gotovo 20 milijardi eura.

U boljoj situaciji nije ni Volksbank, četvrta banka po visini imovine u zemlji, koja je najavila da će ukinuti 700 radnih mjesta u središnjoj i istočnoj Europi jer očekuje da će završiti godinu s gubitkom.

I Volksbank i Hypo Group pregovaraju o drugom valu dokapitalizacije koja je ovim bankama neophodna do kraja godine. U ekstremnom slučaju, očekuje se da bi država mogla djelomično nacionalizirati dvije banke, potaknuti ih priljevom svježeg kapitala i nadati se uspješnom restrukturiranju.

'Kada je riječ o Hypo banci država bi mogla prodati međunarodne poslovne jedinice na Balkanu drugim inozemnim bankama, kao i neke specijalizirane odjele, nakon čega bi Hypo ostala mala regionalna banka za poslovanje sa stanovništvom', navodi za Reuters izvor upućen u bančinu situaciju.

Sličan scenarij je moguć i u slučaju Volksbank, koja je već objavila da želi prodati svojih pet retail banaka-podružnica, kao i gubitašku jedinicu za korporativno kreditiranje Investkredit, a mogla bi prodati i svoje poslovnice u istočnoj Europi.

Druga opcija za ove banke je zeleno svjetlo dioničarima da sami prodaju problematične dijelove i restrukturiraju poslovanje dviju banaka, a hoće li oni to moći trebalo bi se doznati u sljedeća dva tjedna.

Prodaja Hypo banke

Hypo banci su najveći problem rastući rizični krediti u stranim valutama na tržištima Hrvatske i Ukrajine, navodi Reuters. Riječ je o banci koja je najavila daleko više od milijardu eura gubitka na kraju ove godine, a koja je u proteklih sedam godina ostvarila četverostruki rast bilance i čiji je bivši glavni menadžer optužen za loše upravljanje portfeljom financijskih izvedenica, koje su banku dovele do 520 milijuna eura gubitka u prošloj godini.

'U Hypo banci smo vidjeli slabost prakse rizičnog upravljanja koja je u kombinaciji s niskom profitabilnošću glavni razlog gubitaka banke', kazao je Dominique Nutolo, analitičar rejting agencije Moody's. Nutolo dodaje, da će BayernLB, ako ima za cilj prodaju Hypo banke, biti zainteresiran i za raščišćavanje pravnih problema, te dostatnu kapitalizaciju banke. BLB nije, međutim, pojasnio je li zainteresiran za daljnje ulaganje u Hypo Alpe-Adria banku koja je najavila da će se 10. prosinca održati izvanredna skupština dioničara na kojoj će se razgovarati o dokapitalizaciji. BayernLB je 2007. godine kupio 67 posto dionica HAAB-a, a od tada je u nju uložio 1,14 milijardi eura, a sada se nalazi pod istragom zbog sumnje da je preplatio dionice austrijske banke

S druge strane, ako će banci biti neophodna još jedna injekcija državnog kapitala, za očekivati je da će austrijska vlada zahtjevati pravo glasa u skupštini dioničara te preuzeti kontrolu nad značajnim vlasničkim udjelom u banci.

Volksbank očekuje pomoć dioničara

Za Volksbanku glavne probleme predstavljaju korporativni i nekretninski kreditni portfelji kao i franšizno poslovanje u istočnoeuropskim zemljama, dok se zabrinuto očekuje financijski rezultat četvrtog tromjesečja nakon što je objavljen gubitak prije poreza od gotovo 500 milijuna eura u trećem tromjesečju

Menadžment banke poriče da traže od države dodatnu interventnu pomoć nakon što je banka u travnju ove godine primila državnu injekciju kapitala od milijardu eura. Volksbank se oslanja na vlastite dioničare te od njih očekuje sljedeću dokapitalizaciju.

Ključni dioničari Volksbank su njemačka DZ Bank koja drži vlasnički udjel od 25 posto i austrijska Raiffeisen Zentralbank (RZB) sa 6-postotnim udjelom. DZ Bank se ne želi javno izjasniti o svojim planovima u Volksbank dok u RZB kažu da nemaju namjere povećavati vlasnički udjel u toj banci. Izvori bliski bankama-suvlasnicama tvrde da DZ Bank ne će davati svoj novac za potporu Volksbank te da je moguće da austrijska vlada od RZB-a zatraži doprinos u preuzimanju nekih gubitaških dijelova banke kao što je jedinica Investkredit.