Novac DNO DNA

Orco najlošije ulaganje na Praškoj burzi

  • Autor: tportal.hr
  • 5.2.2009 9:46:39
  • 30.12.2008 9:55:00

Dionice Orco Property Group, većinskog vlasnika Sunčanog Hvara, proglašene su za najvećega gubitnika godine na češkoj burzi RM-System, koja se pritom odlučila na ukidanje kotacije vrijednosnica te kompanije

Naime, vrijednost dionica te tvrtke pala je za 92,1 posto, tj. sada iznosi samo 7,9 posto vrijednosti s početka godine, prenosi Poslovni dnevnik. Druga po veličini češka burza pauzira do 5. siječnja zbog prelaska na novi sustav trgovanja pa je zato već objavila konačne podatke o kretanjima dionica.

Indeks burze RM od početka godine pao je za 42,9 posto, ali je bilo mogućnosti da dobro zaradi kupnjom dionica nekih tvrtki, primjerice, Volkswagena, koje su porasle za čak 85 posto, ili tvrtke Severomavski vodovod i kanalizacija, koja godinu završava s plusom od 54 posto.

Inače, Orco spada u nekoliko tvrtki s čijim se dionicama najviše trgovalo, a osim njega najveći gubitnici bili su rudarska kompanija NWR, koja je izgubila 84,6 posto, zatim najveća medijska kompanija u srednjoj i istočnoj Europi CME, vlasnik Nove TV, s minusom od 82,1 posto, ECM, također ulagačka tvrtka s minusom od 79,7 posto.

Kako prenose češki mediji, pozivajući se na agenciju Bloomberg, agencija za dodjeljivanje rejtinga Moody’s, koja spada među najveće i najuglednije na svijetu, prestala je ocjenjivati obveze kompanije Orco Property Group.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još