SA 260 NA 300 KUNA

Erste povećala ciljanu cijenu dionice HT-a

06.11.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Austrijska Erste banka je objavila u četvrtak da je povećala ciljanu cijenu za dionicu Hrvatskih telekomunikacija (HT) na 300 kuna s prethodnih 260 kuna, te potvrdila preporuku 'prikupljati' za tu dionicu

'Očekujemo da će cijena dionice HT i dalje biti snažno vučena makroekonomskim poboljšanjem u Hrvatskoj', komentirala je analitičarka Vera Sutedja u izvješću za investitore.

Prinos na Hrvatske vladine obveznice je značajno smanjen u prošlih nekoliko mjeseci, zbog čega je Erste smanjila svoju procjenu rizika za Hrvatsku i sukladno tome je povećala ciljanu cijenu najvećeg hrvatskog telekoma. 'Također, smatramo da su fundamenti kompanije ostali relativno snažni u odnosu na druge slične kompanije u središnjoj i istočnoj Europi, unatoč recesiji i uvođenje novih trošarina na usluge u mobilnoj telefoniji', dodala je analitičarka.

Rezultati HT-a za treći kvartal su nešto ispod očekivanja Erste banke. Prihod u mobilnom segmentu bio je slabiji od očekivanog zbog stagnacije tržišta u tom segmentu, a prihod u segmentu broadband usluga bio je veći od očekivanog.

U petak je HT objavio rezultate poslovanja za treći kvartal i za prvih devet mjeseci koji su pokazali godišnji pad neto dobiti od 14,2 posto, na 655 milijun kuna, u trećem kvartalu te pad prihoda od 5,6 posto na 2,317 milijardi kuna.

Marže operativne dobiti i neto dobiti su ipak ostale visoke, 47,3 posto i 28,3 posto, smatra Erste.

Cijena dionice HT-a nedavno je porasla zahvaljujući pozitivnim makroekonomskim vijestima, uključujući nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom i uspješni plasman državnih obveznica na međunarodnom tržištu. Nastavak pregovora s EU poboljšao je raspoloženje investitora i smanjio političku nesigurnost, dodaje Sutjeda.