CRNE PROGNOZE

U 2010. kolaps stanogradnje

05.11.2009 u 12:54

Bionic
Reading

Udruga developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) očekuje nastavak stagnacije građevinskih projekata u 2010. godini, smanjenje prihoda građevinarstva za 30 posto i otkaze za 15 tisuća radnika, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruge developera Igor Oppenheim

Ističe da developeri posluju u izrazito nepovoljnim uvjetima koje obilježavaju visoka porezna i neporezna opterećenja, ograničavajuća pravna regulativa, veliki ulazni troškovi i administrativne barijere.

Zajedno s otežanim financiranjem projekata i padom potražnje te okolnosti sprječavaju developere u razvoju novih projekata i dovode u pitanje dovršetak započetih, kaže Oppenheim.

Zbog zastoja u prodaji gotovih nekretnina, posebice stanova, 'zamrznuto' je 300 milijuna kuna PDV-a koje bi se mogle sliti u državni proračun, navodi Oppenheim.
Stanogradnja bi u 2010. mogla potpuno stati zbog nepovoljnih uvjeta poslovanja, ocjenjuju developeri.

Po njihovoj procjeni, prodaja stanova u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pala je između 30 i 40 posto, ali u listopadu su zamijećeni znakovi oporavka zbog priljeva novca nakon turističke sezone. Developeri ne očekuju znatniji pad cijena stanova tumačeći da investitori ne mogu korigirati cijene ispod razine isplativosti.

Potpredsjednik Udruge developera Vicenco Blagaić tvrdi da bi cijene mogle i porasti zbog sve manjeg broja stanova i povećanja cijena kapitala za investitore.

Da su razvoj projekata i građevinarstvo u stagnaciji Oppenheim oslikava podatkom o 6.728 odobrenja za građenje izdanih u prvih sedam mjeseci ove godine, što je 10 posto manje od prosjeka u zadnjih osam godina.

Developeri upozoravaju na nepovoljnu strukturu troškova svojih projekata, a na primjeru troškovnika za četvorni metar stana u Zagrebu pokazuju da se na izgradnju odnosi samo 40 posto troškova. Ostatak od 60 posto čine PDV i porez na dobit (15 posto), vodna naknada i komunalni doprinos (7 posto), zemljište (26 posto), projektiranje (2 do 3 posto), kapital (također 2 do 3 posto) i drugi troškovi (između 4 i 5 posto).

Ono što bi po mišljenju developera moglo potaknuti investicije u razvoj građevinskih projekata, su porezno i neporezno rasterećenje, ukidanje vodnog doprinosa, promjena načina obračuna komunalnog doprinosa i poboljšanje rada javne administracije

Koliko je administracija spora Igor Oppenheim je opisao na slučaju zgrade Ingre u Zagrebu. Ona je izgrađena 1996. godine, ali još nije upisana u zemljišne knjige koje su izgubljene i rekonstruiraju se već sedam godina. Također, rekao je da je prema novom zakonu koji omogućuje izdavanje dozvola za građenje u roku od 45 dana dosad pokrenut samo jedan projekt.