MANIPULIRANJE DIONICAMA

Transadrija postaje riječka Podravka

26.10.2009 u 14:34

Bionic
Reading

'Uprava Transadrije nastavila s nezakonitim stjecanjem dionica kako bi osigurala glasove podrške na ponovljenoj skupštini dioničara sazvanoj za 29. listopada 2009', stoji u obavijesti za javnost malih dioničara Transadrije

U priopćenju kažu da se uprava pritom poslužila trezorskim dionicama, protivno odlukama skupštine dioničara te istovremeno kršeći odredbe Zakona o trgovačkim društvima. Prema obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi, 2.000 trezorskih dionica Transadrije prodano je na temelju odluke Nadzornog odbora od 5. lipnja 2009. godine.

'Prema uhodanom obrascu, Uprava još jednom, direktnom pogodbom, odabire tvrtku (u ovom slučaju znakovitog imena Dezinsekcija d.o.o.), koja 'kupuje' trezorske dionice, uz uvjet da stečenim glasovima podrži prijedloge uprave na skupštini dioničara. Osim što je, kao i obično, postupak uprave nezakonit, ovoga puta je i apsurdan. Naime, Uprava se poziva na odluku nadzornog odbora od prije pet mjeseci. Tada je, navodno, nadzorni odbor odlučio prodati trezorske dionice odabranom kupcu, i to prije nego što su one uopće stečene. Zaista bi bilo zanimljivo vidjeti navedenu odluku kako bi se šira javnost uvjerila u vidovitost nadzornog odbora', pišu mali dioničari.

Druga sumnjiva transakcija odnosi se na otkup 1.029 dionica od gospodina Marijana Filipovića koje su, prema njihovim saznanjima, otkupljene novcem društva po cijeni znatno višoj od trenutne tržišne vrijednosti. Međutim, kako se trezorske dionice ne mogu koristiti za glasanje na skupštini, transakcija će, po svemu sudeći, biti provedena naknadno, tako da uprava može na skupštini iskoristiti nepostojeća glasačka prava gospodina Marijana Filipovića.

Povodom nezakonitog prijenosa 2.000 trezorskih dionica, Udruga je proširila već ranije podnesenu kaznenu prijavu USKOK-u i Državnom odvjetništvu. Također, Udruga je obavijestila Hanfu o svim okolnostima gore navedenih transakcija i zatražila njihovo poništenje, odnosno zabranu korištenja spornih glasova na skupštini.

Napominjemo da se kod Transadrije radi o sličnom postupanju uprave kao i u slučaju Podravke. Razlika je jedino u tome što je Uprava Transadrije u realizaciji posrednog preuzimanja društva novcem samoga društva otišla znatno dalje nego što je to slučaj u Podravci. Uzimajući u obzir i posljednje transakcije, Uprava je zajedno s povezanim osobama na taj način ovladala s više od 25 posto dioničkog kapitala društva Transadria', zaključuju u udruzi malih dioničara.