TURISTIČKA ŽETVA

Rekordan rast štednje u kolovozu

20.10.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Tijekom kolovoza, treći mjesec za redom nastavljen je rast vrijednosti štednje u bankama. Ukupni depoziti poslovnih banaka u kolovozu su porasli za 3,56 milijardi kuna te su krajem mjeseca premašili 205,4 milijarde kuna. Iako se radi o uobičajenom sezonskom porastu ukupnih depozita koji su većim dijelom posljedica priljeva od turističke djelatnosti, mjesečni rast od 1,8 posto najviši je u 2009. godini

Rastom u posljednja tri mjeseca (od lipnja do kolovoza) ukupni depoziti približili su se razinama s kraja 2008. godine. Ipak, na godišnjoj razini drugi mjesec za redom zabilježili su pad, te su u odnosu na kolovoz 2008. godine ukupni depoziti u hrvatskim bankama niži za 1,2 posto ili 2,4 milijarde kuna.

Promatrajući valutnu strukturu depozita nastavlja se pad kunskih depozita uz istovremeni porast štednih i oročenih deviznih depozita, pa je posljedično i udio deviznih depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima dosegnuo najviše razine od početka 2006. godine (preko 75 posto). Iako su štedni i oročeni devizni depoziti i dosada činili veći dio štednje u hrvatskim bankama, primjetan je rast njihovog udjela od polovice prošle godine.

Ukupni štedni i oročeni kunski depoziti na kraju kolovoza spustili su se na 43,3 milijarde kuna (2,7 posto manje no na kraju srpnja), dok je godišnja stopa pada po prvi put premašila 20 posto. Štedni i oročeni devizni depoziti porasli su nešto manje od četiri milijarde kuna u usporedbi s krajem srpnja dosegnuvši tako 131,3 milijarde kuna. U usporedbi s istim mjesecom 2008. godine devizni depoziti porasli su 13,6 posto (najniža godišnja stopa rasta od studenoga 2008).

I dok na mjesečnoj razini nismo zabilježili značajnije promjene tečaja EUR/HRK koje bi utjecale na ukupan iznos deviznih depozita izraženih u kunama, na godišnjoj razini zabilježena je deprecijacija kune u odnosu na euro od preko dva posto. Stoga su i tečajna kretanja kune u odnosu na euro dijelom doprinijela godišnjem rastu deviznih depozita izraženih u kunama.

Depozitni novac u hrvatskim bankama na kraju kolovoza, nakon pada u srpnju, povećan je u promatranom mjesecu za 763 milijuna kuna. Istovremeno, jedanaesti mjesec za redom nastavljen je trend negativnih godišnjih stopa rasta promatrane kategorije. Sa 30,8 milijardi kuna depozitni novac bio je 19 posto niži no krajem kolovoza 2008. godine.