RANG LISTA ZARADA

Plaća od milijun eura

Bionic
Reading

Najveća lanjska plaća u Hrvatskoj težila je oko milijun eura ili točno 7.320.670 kuna, koliki je poreznicima prijavio dohodak od nesamostalnog rada jedan Zagrepčanin

Taj je rekorder na porezničkoj rang-ljestvici najvećih dohodaka od nesamostalnog rada, napravljenoj na temelju podataka iz obrađenih poreznih prijava, primao mjesečno 610.055 kuna, što je, usporedbe radi, svota koju mjesečno zaradi 117 prosječno plaćenih ljudi u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Na ljestvici 20 najvećih plaća, koje se kreću od 7,3 do 3,3 milijuna kuna, 16 pozicija drže građani s područja Porezne uprave Područnog ureda Zagreb, a dva su mjesta pripala Splićanima, jedan je na petome mjestu sa 4,8 milijuna kuna, a drugi je osmi sa 4,1 milijun godišnjeg dohotka od nesamostalnog rada.

Deseto mjesto pripalo je jednom Riječaninu koji je prijavio četiri milijuna kuna dohotka, a na 13. mjestu je Zadranin sa 3,8 milijuna. Ovo je privremena ljestvica rekordera, sastavljena na temelju podataka Porezne uprave iz dosad obrađenih 975 tisuća poreznih prijava, što je 90 posto od ukupno primljenih 1,08 milijuna prijava.

Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija, kaže da dosad povrat poreza građanima iznosi više od milijardu i pol kuna i da će se povrati obavljati lanjskom dinamikom, što znači da će poreznici nastojati u ovoj godini obaviti cjelokupan posao.

Za kraj se, inače, ostavljaju prijave građana koje su nepotpune ili s njima ima nekih problema, pa nije loše kontaktirati svoju poreznu ispostavu kako bi se doznalo gdje je problem.

Na rang-ljestvici 20 najvećih prijavljenih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja, samo je šest Zagrepčana, a kolo vodi jedan hotelijer s područja splitskog Porezne uprave Područnog ureda koji je prijavio poreznicima da je prošle godine ostvario 2,5 milijuna kuna dohotka.

Na toj su listi još dva Splićanina: jedan je prijavio 928 tisuća kuna dohotka od rušenja građevinskih objekata i zemljanih radova, što mu je osiguralo 17. mjesto, dok je drugi na posljednjem mjestu s 899 tisuća kuna dohotka stečenih općim mehaničkim radovima.

Drugoplasirani u Hrvatskoj je zagrebački obrtnik koji je ugradnjom stolarije zaradio 2,3 milijuna dohotka, a treće mjesto drži građanin iz Pazina koji je dva milijuna kuna dohotka stekao kupnjom i prodajom vlastitih nekretnina.

Na lanjskoj listi najviše je obrtnika koji se bave građevinarstvom i nekretninama. Dalmatinci, uz tri spomenuta Splićanina, imaju još dva predstavnika na obrtničkoj rang-listi, na 14. i 15. mjestu: Šibenčanina sa 1,08 milijuna kuna dohotka od pekarstva i Dubrovčanina sa 1,05 milijuna dohotka od elektroinstalacijskih radova.