Novac NEPOVJERENJE U DOLAR

Unca zlata na novom povijesnom rekordu

Glasine da zaljevski naftaši imaju vremenski oročeni plan za razlaz s američkim dolarom vinule su cijenu zlata do novog povijesnog rekorda. Na burzi u Londonu fina unca žutog metala dostigla je vrijednost od 1.036,60 dolara

Podatak Independenta da ministri financija i guverneri centralnih banaka Kine, Rusije, Japana i Francuske razrađuju detalje budućeg obračuna trgovine naftom takozvanom košaricom valuta, nanovo su oborili vrijednost američkog dolara. Na valutnoj burzi u Tokiju jedan euro vrijedio je jučer u jednom trenutku čak 1,4726 američkih dolara!

Demantiji guvernera centralne banke Saudijske Arabije Mohammeda Jassera i ruskog pomoćnika ministra financija Dmitrija Pankina u Istanbulu nisu jučer uspjeli obuzdati pomutnju na svjetskim burzama. Smirivanju neizvjesnosti nije pomogla ni procjena alžirskog ministra financija Karima Judija da u OPEC-u, naftnom kartelu koji izvozi 40 posto nafte na svjetskom tržištu, postoji zebnja zbog sve većih troškova proizvođača nafte izazvanih slabljenjem američkog dolara, ali da 'za sada nema razloga za zamjenu obračunske valute'.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Perzijskom zaljevu i kineskim bankarskim krugovima Hong Konga, londonski dnevnik tvrdi da je azijskom tigru dosadilo gledati kako se ogromne devizne rezerve Pekinga, obračunate u dolarima, postojano tope.

Sličan osjećaj, da im dolarske rezerve klize između prstiju, primjetan je i u Perzijskom zaljevu, ali i kod niza izvoznica nafte u Latinskoj Americi. Brazil i Venezuela su u odvojenim inicijativama navodno već izrazili želju da sudjeluju u novoj obračunskoj metodologiji izračunavanja cijene nafte. Istovremeno, zbirna devizna imovina Abu Dhabija, Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara procjenjuje se na oko 2,1 milijardu američkih dolara.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još