Novac HRVATSKA NIJE SPOMENUTA

Raiffeisen najavio blaže uvjete za odobravanje kredita

Austrijski Raiffeisen International, drugi najveći zajmodavac na području Nove Europe, odlučio je ponovno ublažiti uvjete kreditiranja u određenim zemljama u regiji, budući da im se gospodarstva i valute stabiliziraju

Stroge mjere kreditiranja uvedene nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers sada su ublažene u nekim od 17 zemalja u kojima austrijska bankovna grupa ima ogranke, izjavio je glavni financijski dužnosnik banke Martin Gruell uoči početka samita za ulaganja u srednju Europu koji organizira Reuters.

Regionalni rast kredita, kako je istaknuo, vratit će se dvoznamenkastim stopama ali neće dosegnuti prijašnje najviše razine, što dijelom pripisuje strožim uvjetima financiranja i pooštrenim zahtjevima u vezi visine kapitala.

'Ubrzo nakon propasti Lehman Brothersa postrožili smo uvjete kreditiranja, a sada ih ponovno ublažavamo u svim zemljama u kojima uočavamo približavanje zaokreta', kazao je Gruell u jednom intervjuu u prošli petak.

Od zemalja glede kojih je sada optimističniji Gruell je izdvojio Češku, Poljsku, Slovačku i poglavito Sloveniju. Mađarska i Ukrajina i dalje imaju najsumornije izglede, dodao je.

Za snažan rast gospodarskih aktivnosti u gospodarstvima na potezu od Baltika do Crnog mora jako je važno da zapadnoeuropske banke poput austrijskih Raiffeisen i Erste Group Bank, odnosno talijanskog UniCredita, ponovno pokrenu kreditne tokove.

Gruell je ipak upozorio da okruženje za banke još uvijek uvelike karakterizira rast loših zajmova, koji će se nastaviti i tijekom iduće godine, iako će se gospodarski rast već prije obnoviti u većini zemalja.

Udio loših zajmova u Raiffeisenu do lipnja je udvostručen u odnosu na kraj prošle godine, na 6,8 posto u odnosu na cjelokupnu knjigu zajmova, i to najvećim dijelom u Ukrajini, Rusiji i na Balkanu.

'Situacija u pogledu loših zajmova se nedvojbeno stabilizira, no prerano je za ocjenu da je sve riješeno', kazao je Gruell. 'Vrhunac po pitanju toga očekujemo u 2010. a značajniji oporavak dobiti u bankovnom sektoru u godini kasnije' poručio je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još