PRIZNANJE ZA 2008.

Hrvatskom telekomu nagrada Zlatna dionica

21.09.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Tijekom dodjele nagrada za Zlatnu dionicu i Zlatni udio u 2008. godini, predsjednik Uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić ocijenio je kako ulagači ne žele odluke kojima se preko noći ukidaju mirovinski fondovi ili mijenjaju porezni sustavi

Na temelju postignutih rezultata na burzi te glasova stručnog žirija, u konkurenciji 70 dionica domaćih kompanija, Hrvatske telekomunikacije (HT) primile su nagradu za Zlatnu dionicu 2008. godine iz ruku premijerke Jadranke Kosor

Kosor je izrazila zadovoljstvo nastavkom posla oko pregovora i okončanje posla oko pristupa u Europsku Uniju, jer smo dugo stajali u mjestu. A to će se sigurno odraziti na tržište kapitala i gospodarska kretanja, optimistična je bila premijerka.

Bez stabilnog i uređenog financijskog sustava nema napretka, te danas unatoč financijskoj krizi imamo stabilan financijski sustav, ocijenila je premijerka dodajući da su se na pojedinim segmentima pokazali manjkavosti.

Roberto Motušić
, predsjednik Uprave Zagrebačke banke iznio je osvrt na stanje na domaćoj burzi pod udarom krize i stalnim padom Crobex-a.

'Investitori koji se pojavljuju na našem tržištu kapitala ne žele odluke koje se donose preko noći poput ukidanja mirovinskih fondova ili promjena porezne politike. Sama dodjela Zlatne dionice je obveza i za te kompanije da se ponašaju kao dioničarska društva, imamo primjera gdje su tvrke nositelji te nagrade i nisu tako ponašale', upozorio je Motušić želeći više optimizma na tržištu, te dogodine znatno veću konkurenciju za nagradu nego u 2008., gledajući na sadašnju krizu koja je ostavila traga.

Kao i prijašnjih godina posebne nagrade uručene su dioničkom društvu s najvećim porastom cijene što je u 2008. godini ostvarila tvrtka Lucidus. Posebna nagrada za najlikvidniju dionicu dodijeljena je Atlantskoj plovidbi. Najbolje društvo za upravljanje fondovima je ZB Invest.

HT je dobio nagradu za industrijsku dionicu 2008. godine u sektoru pomorstva, prometa, veza i građevinarstva, Podravka je najbolja industrijska dionica u sektoru hrane i lijekova, dok je Adris grupa dobila nagradu za industrijsku dionicu u ostalim sektorima. Najbolja financijska dionica lani bila je Zagrebačke banke, dok je turistička dionica u 2008. godini proglašena ona HUP Zagreba.