OPORAVAK BURZE

Ingra predvodi rast Crobexa

08.09.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj burzi danas su nastavljeni pozitivni trendovi, zahvaljujući dobrom raspoloženju na europskim burzama i očekivanjima daljnjeg rasta na Wall Streetu. Crobex je ojačao za 1,19 posto i dostigao razinu od 2.076 bodova. Redovni promet porastao je na 35 milijuna kuna, a u fokusu ulagača opet su bile dionice građevinara

Trgovanjem je i danas dominirala dionica Ingre s prometom od 5,6 milijuna kuna i nastavkom skokovitog rasta cijene (+16,7 posto, na 53,90 kuna). U odgovoru na upit Zagrebačke burze o razlozima snažnog rasta cijene dionice u posljednja tri dana, iz Ingre su poručili da nema materijalnih činjenica koje bi upućivale na opravdanost rasta. Ipak, skrenuli su pozornost na prošlotjedni boravak delegacije Ingre u Alžiru gdje su održani završni pregovori vezani uz izgradnju vojne bolnice Al Nadja, projektu čija vrijednost doseže 70 milijuna eura. Snažnu podršku ulagača dobili su i ostali građevinari, pa su se među istaknutim dobitnicima našli i Dalekovod, IGH Institut, Hidroelektra i Viadukt.

Uzlazni trend zahvatio je i većinu ostalih likvidnijih dionica, među kojima su natprosječni rast zabilježili Ericsson Nikola Tesla, IPK Kandit, Jadranski naftovod, Karlovačka banka, Dom holding, Ledo, Luka Ploče, Luka Rijeka, Petrokemija i Zagrebačka banka.

Dionicom HT-a trgovalo se u smanjenom opsegu, a cijena se zadržala nadomak 227 kuna.

Vodeći europski burzovni indeksi u utorak su blago ojačali zahvaljujući pozitivnim vijestima o novim spajanjima i akvizicijama te obećanju zemalja G20 o novim poticajima za oporavak globalnoga gospodarstva.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.