KORIJENI FINANCIJSKE KRIZE

Isplate bonusa podijelile ministre G20

05.09.2009 u 10:22

Bionic
Reading

Duboke podjele pojavile su se među ministrima financija zemalja G20 okupljenima u Londonu, najviše zbog ograničavanja visokih bonusa koje banke isplaćuju svojim menadžerima

Riječ je o sastanku koji se organizira uoči susreta najmoćnijih država svijeta znanih pod imenom G20, a na kojem se pretresaju učinci krize te njezino slabljenje u pojedinim državama, prenosi Večernji list.

Francuska, Njemačka i Japan među prvim su zemljama koje bilježe pozitivan rast gospodarstva, čiji ministri sudjeluju na sastanku gdje se pretresaju globalne ekonomske (ne)prilike.

Bonusi su dijelom prouzročili veliku financijsku krizu, izjavila je za BBC francuska ministrica financija Christine Lagarde ističući da se upravo zbog mogućnosti novih kriznih situacija trebaju staviti pod kontrolu.

'Ono što se dogodilo prije 12 mjeseci bilo je užasno za naše društvo, ekonomiju i još uvijek patimo zbog posljedica', kazala je.

Francuska predlaže cijeli niz restrikcija na bonuse menadžera, koje podupire većina ministara EU-a.

No, potporu nisu dobili na britanskoj strani koja smatra da su takva pravila neprovediva u praksi. Britanci zagovaraju isplatu bonusa, ali kroz dulji period, na primjer onaj od pet godina, te isključivo u dionicama.

Mini sastanak uoči velikog susreta G20 požurivali su Brazil, Rusija, Indija i Kina poručujući da je još uvijek rano govoriti da je kriza gotova.