Novac GLOBALNA BILANCA

Banke otpisale 720 milijardi dolara

  • Autor: Z.K.
  • 17.12.2008 13:47:06
  • 17.12.2008 12:30:00

Europska središnja banka (ECB) je u svom najnovijem izvešću navela da su banke u cijelom svijetu u razdoblju između drugog tromjesečja 2007. i zadnjeg ovogodišnjeg kvartala bile prinuđene iz aktive otpisati ukupno 720 milijardi američkih dolara

Banke 15 zemalja članica eurozone su otpisale, tijekom navedenog perioda, 131 milijardu dolara, što je 18 posto ukupno otpisanih dugova svih svjetskih banaka.
 
U istom razdoblju su, međutim, svjetske banke uspjele ojačati svoj kapital za 765 milijardi dolara, od čega na bankarske organizacije iz eurozone otpada 18 posto ili 139 milijardi dolara.

U izvješću ECB-a se navodi, između ostalog, da proces korekcija stanja bankarske aktive još nije završen, što upućuje na zaključak da će bankarske organizacije i u narednoj godini biti prinuđene otpisivati ogromne iznose iz svoje aktive.

ECB smatra da banke u euozoni trebaju imati u vidu da ih rizici, koji su se pojavili u drugom polugodištu prošle i tijekom ove godine, moraju voditi ka stvaranju dovoljnih rezervi kapitala i likvidnih sredstava.

Banka je također ocijenila da osnovni rizici na globalnoj makroekonomskoj razini sada dolaze uslijed produžene krize na američkom hipotekarnom i kreditnom tržištu, a također i velike neravnoteže u trgovinskoj bilanci SAD-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još