PRVO POLUGODIŠTE

Dobit Ine manja za 36,3 posto

14.08.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Ina je u prvom polugodištu poslovala s dobiti od 507 milijuna kuna, što je 36,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit u prvih šest mjeseci uključuje i jednokratni prihod od izdvajanja podzemnog skladišta plina u iznosu od 497 milijuna kuna

U izvješću se ističe da kompanija još uvijek osjeća jak negativni učinak plinskog biznisa, uz operativni gubitak od 581 milijun kuna. Značajan financijski gubitak iz prvog tromjesečja 2009. djelomično je popravljen u drugom tromjesečju zahvaljujući slabljenju američkog dolara. Međutim, globalna recesija popraćena kreditnom krizom odražava se na financijsku poziciju kompanije.

Sveukupno poslovanje

U kontekstu sveukupnog poslovanja neto dobit Ina Grupe se u prvih šest mjeseci 2009. smanjila za 290 milijuna kuna i iznosi 507 milijuna kuna, od čega gubitak na plinskom biznisu (poslovanju koje se prekida) iznosi 521 milijun kuna, a neto dobit od poslovnih aktivnosti s kojima se nastavlja je 1,028 milijardi kuna.

Neprekinuto poslovanje

Dobit iz osnovne djelatnosti Ina Grupe od neprekinutog poslovanja iznosi 1,455 milijardi kuna, uključujući 497 milijuna kuna jednokratnog prihoda od prodaje podzemnog skladišta plina. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine dobit iz osnovne djelatnosti je viša za 170 milijuna kuna, a ako se isključi učinak jednokratnog prihoda, dobit je 327 milijuna kuna niža. Negativan utjecaj manje proizvodnje ugljikovodika, niže prosječne rafinerijske marže i nepovoljne strukture prodaje po tržištima (manja prodaja na domaćem tržištu i u BiH, a veća prodaja u ostalom izvozu) djelomično je umanjen izostankom negativnog učinka 'price capa' i manjim operativnim troškovima.

Značajan financijski gubitak iz prvog tromjesečja 2009. godine djelomično je nadoknađen financijskim dobitkom od 512 milijuna kuna ostvarenim u drugom tromjesečju 2009. godine, kao rezultat slabljenja tečaja američkog dolara. Ina Grupa je iz financijskih aktivnosti koje se odnose na neprekinuto poslovanje u prvom polugodištu 2009. godine ostvarila gubitak od 297 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prethodne godine dobit iznosila 320 milijuna kuna.

Prekinuto poslovanje

Gubitak iz osnovne djelatnosti plinskog biznisa (prekinutog poslovanja) iznosi 581 milijun kuna i smanjen je u odnosu na lani za 11 milijuna kuna. Iako je ostvarena veća negativna razlika između prosječnih prodajnih i uvoznih cijena prirodnog plina, rezultat je povoljniji zbog manje prodaje uvoznog prirodnog plina. Iz financijskih aktivnosti ostvareno je 70 milijuna kuna gubitka od ugrađenih izvedenih instrumenata - derivativnih ugovora - što je 53 milijuna kuna veći gubitak u odnosu na isto razdoblje prošle godine.