PRODAJU VEĆINSKI UDJEL

Česi se povlače iz Vaba banke

19.11.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Tvrtka za savjetovanje u vlasništvu Alternative Private Equityja, društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala, objavila je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 3.571.429 dionica koje čine 66,6 posto ukupnog temeljnog kapitala Vaba banke Varaždin

Kao ponuditelji, odnosno kupci mogu sudjelovati domaće i strane pravne ili fizičke osobe. Rok za obvezujuće ponude je 16. prosinca do 16 sati, s time da su do 6. prosinca potencijalni kupci obvezni poslati neobvezujuće pismo namjere o sudjelovanju u transakciji. Prilikom ocjene najpovoljnije ponude, osim ponuđene najviše cijene za dionicu, uzimat će se u obzir i iznos kojim je ponuditelj spreman dodatno dokapitalizirati Vaba banku, pri čemu se kao minimalni iznos traži 75 milijuna kuna

Alternative Private Equity, društvo koje upravlja Alternative Private Equity FGS-om, krenulo je krajem prošle godine u dokapitalizaciju Vaba banka iznosom od 50 milijuna kuna, odnosno 14 kuna po dionici, čime je steklo gotovo 67 posto u temeljnom kapitalu banke i postalo najveći pojedinačni dioničar. Nakon dokapitalizacije, kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, Alternative Private Equity planirao je provesti i integraciju Vaba banke i Centar banke, ali je nad potonjom bankom u rujnu otvoren stečaj.

Zbog poslovanja u izuzetno narušenim gospodarskim uvjetima, odnosno daljnjih vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, Vaba banka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 25,8 milijuna kuna.

Na kraju trećeg kvartala imala je aktivu od 1,3 milijarde kuna. Ukupni krediti iznosili su 720 milijuna, a ukupni su depoziti bili 938 milijuna kuna, što je za 10,5 posto više od depozita zadnjeg dana prošle godine. Depoziti građana su također nastavili s rastom te su u devet mjeseci ove godine porasli za 120 milijuna kuna, što u odnosu na kraj prošle godine predstavlja povećanje od 16,8 posto.

Ukupni kapital Vaba banke je 30. rujna iznosio 147,2 milijuna, što je 11,6 posto više u odnosu na kraj 2012. godine.