STAV PROFESIONALACA

Najbolji izbor dionice AD Plastika, Valamara, Leda i Adrisa

18.11.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Glavnina hrvatskih profesionalnih investitora smatra da daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti ima najznačajniji negativan utjecaj na hrvatsko tržište dionica, zbog čega većina njih do kraja godine očekuje daljnji pad vrijednosti CROBEX-a

Kao najpozitivniji utjecaj na dioničko tržište navode se potencijalne privatizacije. Za razliku od hrvatskog tržišta dionica, sudionici ankete iCapitala očekuju rast ostalih indeksa (DAX i S&P500) u sljedeća tri mjeseca.

Na domaćem tržištu ispitanici preporučuju kupnju dionica AD Plastika, Valamar Adria Holdinga, Ledai Adrisa. Dionice prema kojima u najvećoj mjeri prevladava negativno raspoloženje su Dioki, Dalekovod i Ingra.

Investitori smatraju da će najnegativniji utjecaj na tržište u sljedeća tri mjeseca imati poslovnirezultati kompanija izdavatelja na Zagrebačkoj burzi, kao i daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti.

Kao najpozitivniji događaj koji će utjecati na hrvatsko dioničko tržište u sljedećih 12 mjeseci ispitanici su izdvojili utjecaj potencijalnih privatizacija, što je ujedno navedeno kao ključni pozitivan događaj u sljedeća tri mjeseca.

U periodu od godine dana ispitanici smatraju da će rast BDP-a također imati značajan negativni utjecaj na tržište (njih 26 posto). Većina ispitanika očekuje pad BDP-a za 2013. u rasponu od 0,5 do 3 posto.

Kada je riječ o vrednovanju hrvatskog tržišta dionica, većina stručnjaka (njih 54 posto) smatra da je hrvatsko dioničko tržište podcijenjeno, a manji dio (38 posto) smatra ga fer vrednovanim. Niti jedan ispitanik ne misli da je hrvatsko tržište dionica precijenjeno.